AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je ove godine izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se propisuje kazna doživotne robije za teška krivična dela.

Vratarnicu i celu Srbiju potresao je pre tačno tri godine stravičan zločin. Vladica Rajković, 28-godišnji mladić odveo je malu Anđelinu Stefanović (3) sa rođendana svoje jednogodišnje bratanice do šume i u jarku je silovao! Monstrum se tu nije zaustavio – telo devojčice je unakazio, a presudio joj je udarcima rukama i kamenjem. Prizor je bio toliko jeziv da su policajci, koji su došli da obave uviđaj, plakali!

Monstrum je osuđen na 40 godina zatvora. Morao je biti prebačen iz Zaječara jer su robijaši u tom zatvoru, kivni zbog surovog zločina, pokušali da ga kastriraju. Danas je tačno tri godine od ove tragedije, koja je zavila u crno Anđelininu porodicu.

Ovi i slični zločini pokrenuli su pitanje: da li počinioci ovakvih najtežih krivičnih dela ikada treba da se nađu na slobodi. Uprkos neslaganjima pojedinaca, stvar je bila jasna i napokon sprovedena u delo.

Naime, Skupština Srbije usvojila je ove godine izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se propisuje kazna doživotne robije za teška krivična dela.

- Javna rasprava traje od 2015. godine. Kazna doživotnog zatvora nije ušla u izmene Zakona 2016. godine. Stučna javnost nije želela da se izjasni ni da je za, ni da je protiv ove vrste sankcije. Mislim da 158.000 potpisa građana i te kako govori da postoji podrška građana, posebno imajući u vidu šta je prouzrokovalo da do takve inicijative dođe – navela je ministarka pravde Nela Kuburović.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić", čiji je osnivač Igor Jurić, otac surovo ubijene Tijane (14).

Foto: Fondacija Tijana Jurić

Fondacija "Tijana Jurić" ukazala je da postoji volja građana da se jedan ovakav zakon usvoji i Ministarstvo pravde je normativno prilagodilo predlog koji je Fondacija “Jurić” dostavila, napomenuvši da se za teška ubistva uvodi doživotni zatvor, kao i za silovanje deteta i nemoćnog lica ukoliko dođe do smrtnog ishoda.

- To nisu tako česta krivična dela, nemamo tako veliki broj lica koja su osuđena na najteže kazne - naglasila je ministarka Kuburović.

Istakla je i da je kazna doživotnog zatvora prisutna u gotovo svom zemljama EU i Saveta Evrope.

Ove najteže kazne zatvora nastaju posle ukidanja smrtne kazne, kada je bilo predloga da se uvede kazna doživotnog zatvora. U sadašnjem predlogu izmena i dopuna Krivičnog zakonika predlaže se doživotni zatvor za teška ubistva, silovanje sa smrtnim ishodom, obljubu nad detetom sa smrtnom posledicom i nad nemoćnim licem sa smrtnom posledicom – kaže advokat prof. dr Gordana Božilović Petrović i dodaje da su za ta krivična dela predviđene kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Foto: Tanjug

Pitanje uslovnog otpusta je izazvalo polemiku u javnosti. U ovom predlogu postoji mogućnost uslovnog otpusta nakon 27 godina od izdržane kazne. Sud može da preispita da li postoje uslovi da lice nastavi izdržavanje kazne ili može biti pušteno na slobodu gde provera traje još 20 godina. Izuzetak je nekoliko krivičnih dela - teško ubistvo deteta, trudnice, silovanje deteta, silovanje sa smrtnim ishodom - dodala je Kuburović.

#Ubistvo

#Zakon

'