AKTUELNO

Mediji u Južnoafričkoj Republici navode da je takvih ubistava u proteklih godina bilo nekoliko.

Jedan od najpoznatijih južnoafričkih fudbalera Mark Bačelor ubijen je u ponedeljak ispred svoje kuće u Johanesburgu.

Dvojica napadača na motoru sačekala su Bačelora kada je usporio automobilom u nameri da se uparkira u dvorište. Usledili su rafali, a istraga zasad vodi ka srpskoj mafiji.

Bačelor je ubijen po "srpskom receptu", a takvih ubistava je proteklih godina bilo nekoliko u Johanesburgu, pišu tamošnji mediji.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, objašnjava da su, kada se završio rat u bivšoj Jugoslaviji, mnogi ljudi, profesionalci za eksplozive, snajpere, za hemijsko oružje, otišli u Južnu Ameriku i Južnu Afriku.

- To je značilo zaposlenje. Tako da su oni čak napravili agenciju u Johanesburgu koja prikuplja bivše specijalce iz ratova iz bivše Jugoslavije i nudi zaposlenje. Tu je velika migracija, ima rudnika zlata, dijamanata i mnogo stranaca, pa se mnogo belaca kreće. Stara izreka kaže „Čovek se uspešno krije u gomili ljudi, a knjiga u biblioteci“ – rekao je Nicović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, oni koji žele da pobegnu od nečeg kriju se tamo gde ima ljudi, a ne gde je izolovano.

Nicović kaže da mnogi specijalci ostaju bez posla kada nema ratova i onda narko bosovi koriste te ljude kao „slobodne strelce“.

- Onda su oni organizovali sistem i napravili agencije u Paragvaju, Meksiku, Južnoj Africi i prikupljaju naše „ljude bez hleba“, koji imaju profesiju, ali nemaju zaposlenje – kazao je Nicović.

Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da se nakon aparthejda u Južnoj Africi mnogo toga promenilo.

- Taj vakuum između belaca, dojučerašnjih gospodara, i ovih novih sada, zulu i ostalih plemena, iskoristila je ne samo naša mafija, nego i njihova domorodačka, jer imamo dosta crnaca koji su šefovi – kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Južna Afrika predstavlja obod za tranzit kokaina, dijamanata i zlata.

Foto: TvPink Printscreen

Nikolić kaže i da se tačno zna u ostatku bivše SFRJ tačno se zna koja grupa kriminalaca je za šta sposobna.

- Ako hoćete bombaša, gledate da je on iz Crne Gore, ako ćete pucače u pokretu iz kalašnjikova, onda su to Srbi, bilo iz Bosne, bilo iz Srbije. Ako ćete falsifikovanu dokumentaciju onda gledajte hrvatske kriminalce – rekao je Nikolić i dodao da se u podzemlju zna ko je za šta bolji.

#Afrika

#Mafija

#Specijalci

#Ubistvo

'