AKTUELNO

Ministarstvo pravde Srbije primilo je zahtev Crne Gore za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića (38), za kojeg ta država veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana", a koji u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanja pasoša.

U Ministarstvu pravde rečeno je da je zahtev za izručenje prosleđen Višem sudu u Beogradu, koji treba da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje Crnoj Gori.

Konačnu odluku o izručenju u svakom slučaju donosi ministar pravde. Vukotić inače ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo.

Vukotić je u Beogradu u februaru ove godine pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov, a ta kazna mu ističe u decembru i treba da je odsluži u Srbiji.

Crnogorske vlasti ga traže zbog tri pokušaja ubistva, a ranije je u Beogradu u pritvoru saslušan i povodom sumnji Crne Gore da je u toj zemlji utajio porez.

Vukotić je osumnjičen da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Foto: Tanjug

Tom prilikom sa Vukotićem se u vozilu nalazio njegov otac, dok je sa oštećenom u vozilu bila njena maloletna ćerka čiji je život ovom prilikom takođe doveden u opasnost, navela je ranije u saopštenju crnogorska policija.

Takođe pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni su i Milić Minja Šaković i Igor Dedović, prenele su ranije podgoričke Vijesti.

Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine.

On je 10. septembra bio u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

#Izručenje

#Jovan Vukotić

#Veselin Vukotić

'