AKTUELNO

Blizanci sagranjeni u Oplaniću, a njihov otac i baka u Kragujevcu.

Istog dana sahranjeni su osmogodišnji blizanci Vuk i Naum, njihov otac Aleksandar Pešić (42) i baka Stanica (75), na grobljima u dva različita kraja - u Kragujevcu i Oplaniću kod Knića. Oni su poginuli prošle nedelje u udesu kod Smedereva. Neutešne kolone prijatelja i rođaka ispratile su na večni počinak Pešiće. Ožalošćenima sa usana klizi nečujno: "Ovo je tragedija kakva se ne pamti."

Aleksandar i njegova majka Stanica sahranjeni su na groblju Bozman u Kragujevcu, a dečaci na seoskom groblju u Oplaniću kod Knića, gde su posle razvoda roditelja živeli sa majkom Slavicom. Veliki broj žitelja Knića i okolnih sela, ostalih delova Srbije i iz inostranstva na večni počinak ispratilo je dvojicu osmogodišnjih dečaka.

Kolona tuge bila je duga nekoliko kilometara...

Kuknjava i jauci prolamali su se ovim pitomim šumadijskim selom. Samo ispred kuće, gde je održano opelo tragično nastradalim dečacima, bilo je nekoliko stotina automobila.Putevi su bili skoro zakrčeni. Zbog ove tragedije u Kniću je bio Dan žalosti. Zastava na pola koplja bila je i na ulazu u Osnovnu školu "Sveti Sava" u obližnjem selu Toponica, gde su dečaci ove školske godine završili prvi razred.

- Bili su dobra i vesela deca, dobri đaci. Nema reči utehe za njihovu majku Slavicu, čitavo selo i gružanski kraj su zanemeli od bola i tuge. Ovakva nesreća se u kraju ne pamti - pričaju meštani.

Ispred kuće u selu Oplanić, gde su dečaci živeli sa majkom Slavicom, dežurale su ekipe Hitne pomoći. Komšije pričaju da je neutešna majka Slavica, i sama medicinski radnik, odbijala pomoć svojih kolega.

Kazala je da će smoći snage da na večni počinak isprati svoju decu, kaže komšija.

Iste slike, beskrajne tuge i očaja, i na groblju Bozman u Kragujevcu gde je sahranjen otac dečaka Aleksandar i njegova majka Stanica.

- Cela porodica je bila divna, ali mi je smrt Aleksandra, sa kojim sam se dugo družio, teško pala - govori Mikica Stevanović.

Prijatelji pričaju da su se svi nadali da će bar mali Vuk preživeti. To bi donekle ublažilo ovu nesreću.

Albanac sa Kosova i finski državljanin Adem Smail (49), koji je uhapšen zbog sumnje da je izazvao udes na auto-putu, najverovatnije je zaspao za volanom. Ademu je određen pritvor do 30 dana.

Smail je upravljajući automobilom "folksvagen", u subotu ujutru kod Mihajlovca, naleteo na "sitroen" koji je sleteo sa puta.

PRIJATELJI NEUTEŠNI

Neutešni prijatelji i poznanici i prijatelji nastradale porodice Pešić kažu da su bili u teškoj dilemi da li da odu na sahranu u Oplanić ili na groblje Bozman. I Milovan Ristić, Aleksandrov drug, nije znao šta da radi... Znao je da će najveći deo rođaka i prijatelja biti na ispraćaju u Kniću, pa je odlučio da ode na sahranu svog prijatelja.

#Sahrana

'