AKTUELNO

Akcija u kojoj je u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, koju su činila četiri srpska državljanina i dva strana, 90 odsto je zasluga sprskog tužilaštva i policije, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

- Uprkos tome što se akcija dogodila van teritorije Srbije, ovo hapšenje je 90 odsto zasluga srpskog Tužilaštva i policije, s obzirom je sveobuhvatnu operativnu obradu vodila srpska policija - rekao je Rebić

Prema njegovim rečima, srpska policija je više meseci pratila te ljude, koji su više puta putovali za Latinsku Ameriku da bi nabavili kokain i jedrilicu koja je kasnije u Meksiku prerađena za tovar tog narkotika.

- Kada smo imali sve podatke, mi smo sa tim podacima obavestili špansku policiju koja je brzo reagovala, presrela ih na otvorenom moru i pronađeno je 800 kilograma kokaina u vrednosti od 50 miliona evra - naveo je Rebić.

Kaže da su u toj akciji uhapšena tri srpska i dva strana državljana, dok se za jednim srpskim državljaninom traga. Ovo je još jedan primer, naveo je Rebić, zašto je srpska policija poželjan parnter u međunarodnim akcijama protiv organizovanog kriminala, dodajući da srpsku policiju i Interpol svrstava među prvim partnerima.

Ističe da se srpska policija dala svoj doprinos i u sličnim akcijama u maju u julu ove godine, kada je u Hong Kongu i Švajcarskoj, u dve odvojeno akcije, zaplenjeno blizu tonu kokaina. Prema njegovim rečima, u prethodnih osam meseci na teritoriji Srbije je zaplenjeno blizu tri tone narkotika, a uhapšeno oko 7.000 ljudi, dodajući da je sprečavanje šverca narkotika jedan od osnovnih prioriteta MUP-a.

Posebno zabrinjava činjenica, kaže Rebić, što se u Srbiji sve češće kao dileri droge pojavljuju maloletna deca i apelovao na roditelje da poveda računa o deci. Dodaje da su srpska južna pokrajina i Albanija plodno tlo za uzgaj marihuane i da značajne količine marihuane dolaze iz tih krajeva, ali da na toj ruti zastupljen i herion.

Govoreći o saobraćajnoj situaciji u Srbiji, Rebić kaže da u toku jedne godine između 500 i 600 ljudi u Srbiji izgubi život u saobraćajnoj nesreći, dodajući da je ovog leta poginulo 178 ljudi, najveći broj mladih do 35 godina. Zbog toga su u poslednje vreme, dodaje Rebić, preduzete mere sprečavanja brze vožnje, isključenje iz saobraćaja osoba koje su vozile pod dejstvom alkohola, a da je najviše učinjeno na zaštiti dece oko škola, jer u toj zoni nije bilo stradale dece.

#Policija

'