AKTUELNO

Trojica Srba, među kojima su otac i sin iz Šida i skiper iz Erdevika, uhapšena su u velikoj međunarodnoj akciji protiv šverca narkotika, a policija je zaplenila 800 kilograma kokaina izuzetno velike čistoće, vrednog 50 miliona evra.

Na paketima sa kokainom nalazila se slika Gavrila Principa, a na nekima oznaka za ruski tenk t-26.

Droga, izuzetne čistoće, zaplenjena je na jedrilici u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, a osim Srbima, lisice su stavljene i državljaninu Meksika i Rusije.

- Španska policija je, na osnovu informacija srpskih kolega, na jedrilici "Siskejp" uhapsila Srbina Vladislava Funštajna (44), koji je inače skiper. S njim su na plovilu bili i Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24), kao i Rus Sergej Rašohin (48). Za još jednim pripadnikom grupe se i dalje traga. Jedrilica je plovila pod američkom zastavom iz Južne Amerike ka Evropi - kaže naš izvor i dodaje da su istovremeno u Srbiji uhapšena još dvojica članova ove kriminalne grupe.

U Šidu su uhapšeni otac i sin Mirko Đanković (66) i Dragan Đanković (39), dok je za jednom osobom raspisana potraga.

- U Srbiji su obavljeni pretresi na četiri lokacije, gde je policija pronašla dokumentaciju vezanu za uplate i ispalte, kao i za transfere novca trojici osumnjičenih koji su uhapšeni na jedrilici. Takođe, nađene su i avionske karte, notesi, memorijske kartice, više USB, mobilni telefoni i oprema za neovlašćeno audio i video snimanje - objašnjava sagovornik.

Tokom istrage inspektori su došli do informacija da su članovi ove grupe više puta odlazili u zemlje Latinske Amerike. Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina jedrilicu kupili u Meksiku, a potom su u konstrukcionoj šupljini napravili bunker za skladištenje paketa kokaina.

Prema do sada poznatim informacijama, Dragan Đanković je išao u Meksiko kako bi prepravljao jedrilicu, a sudeći po njegovom Fejsuk profilu, tamo je pao sa Vladislavom Funštajnom. Nakon što su prepravili brod i pripremili pošiljku za transport, Đanković se vratio u Srbiju dok je njegov saradnik Funštajn ostao da bi dovezao jedrilicu do Evrope čijem je tržištu droga bila namenjena.

Foto: MUP Srbije, Printscreen Facebook/Privatna arhiva

Funštajn je odranije poznat policiji i to upravo zbog trgovine narkoticima. On je i pre nekoliko godina bio uhapšen u Hrvatskoj, piše Kurir. Tada je "pao" sa 100 kilograma marihuane.

Rebić: Akcija na Atlantiku je 90 odsto zasluga srpske policije

Akcija u kojoj je u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, koju su činila četiri srpska državljanina i dva strana, 90 odsto je zasluga sprskog tužilaštva i policije, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

- Uprkos tome što se akcija dogodila van teritorije Srbije, ovo hapšenje je 90 odsto zasluga srpskog Tužilaštva i policije, s obzirom je sveobuhvatnu operativnu obradu vodila srpska policija - rekao je Rebić za Novo jutro.

Prema njegovim rečima, srpska policija je više meseci pratila te ljude, koji su više puta putovali za Latinsku Ameriku da bi nabavili kokain i jedrilicu koja je kasnije u Meksiku preradjena za tovar tog narkotika.

- Kada smo imali sve podatke, mi smo sa tim podacima obavestili špansku policiju koja je brzo reagovala, presrela ih na otvorenom moru i pronadjeno je 800 kilograma kokaina u vrednosti od 50 miliona evra - naveo je Rebić.

Kaže da su u toj akciji uhapšena tri srpska i dva strana državljana, dok se za jednim srpskim državljaninom traga.

- Ovo je još jedan primer, naveo je Rebić, zašto je srpska policija poželjan parnter u medjunarodnim akcijama protiv organizovanog kriminala, dodajući da srpsku policiju i Interpol svrstava medju prvim partnerima.

Ističe da se srpska policija dala svoj doprinos i u sličnim akcijama u maju u julu ove godine, kada je u Hong Kongu i Švajcarskoj, u dve odvojeno akcije, zaplenjeno blizu tonu kokaina. Prema njegovim rečima, u prethodnih osam meseci na teritoriji Srbije je zaplenjeno blizu tri tone narkotika, a uhapšeno oko 7.000 ljudi, dodajući da je sprečavanje šverca narkotika jedan od osnovnih prioriteta MUP-a.

#Hapšenje

#Kokain

'