AKTUELNO

Neka ubistva u našoj zemlji rasvetljena su posle 20 godina.

Novinar, autor i urednik emisije Crna hronika, Mladen Mijatović, govoreći o tome da li postoji savršeni zločin, kaže da prema njegovom ličnom, mišljenju, ali i po zvaničnoj statistici koja je aktuelna u Srbiji, savršen zločin ne postoji.

- Kada govorimo o najtežim krivičnim delima, o ubistvima, mnoga ubistva budu rešena odmah nakon izvršenja, to se retko događa, ali se događa. Mnogi zločini se razreše u naredna 72 sata od trenutka ubistva. Ubistvo ne zastareva kao krivično delo, tako da srpska policija ima veoma dobar rezultat kada je u pitanju rasvetljavanje krivičnih dela ubistava – rekao je Mijatović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, na grafici se može videti koja su ubistva rasvetljena nakon 2012. godine, a od trenutka ubistva do rasvetljavanja prošlo je više od deset godina:

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Mijatović kaže da je rasvetljen slučaj ubistva policajca Radišića, posle 20 godina, kao i mnogi gori i dodaje da to pokazuje da ako se posao radi kako treba onda će izvršilac pre ili kasnije biti uhapšen.

- Onaj ko je izvršio ubistvo nikada ne može mirno da spava, jer će pre ili kasnije biti uhapšen i stići će ga zaslužena pravda – smatra Mijatović.

Prema njegovim rečima, niko ne bude uhapšen ako ne postoji dovoljno materijalnih dokaza, a nova savremena tehnologija omogućava da se na osnovu najmanjeg traga neko upari sa dokazom sa lica mesta.

Marko Nicović, član borda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkomanije, kaže da je karijeru započeo u krivičnim deliktima i da je vrlo važno to kada policija “duva u vrat ubici”.

Foto: TvPink Printscreen

- Za ubicu nije problem kazna, nego mu je sprečavajući faktor kada je izvesno da će biti uhvaćen. U praksi smo imali slučajeve ubistava koja organizuju službe. Imali smo ubistvo u Tašmajdanskom parku šefa “Muslimanske braće”, koji je bio pobegao iz Sirije u Beograd. Tada je bila kiša, i žrtva i ubica imali su kišobrane. Ubica je ispalio metak kao šetač. Dešava se da smo imali slučaj da nakon ubistva telo stave u cementni blok i bace ga u Dunav – rekao je Nicović.

Kako dodaje, najteže je otkrivati profesionalna ubistva koja su izvršena nad policajcima, zato što se izmešaju strukture kriminala i policije, što se dešavalo devedesetih godina.

Advokat Predrag Savić osvrnuo se na slučaj masovnog ubistva u Jabukovcu i rekao da je tu policija radila efikasno.

Foto: TvPink Printscreen

- U primerima ubistava koja su rešena posle 10, 15, 19 godina mnogo je doprineo razvoj tehnologije. Jedan ruski softver za otkrivanje slabo vidljivih tragova papilarnih linija, tragova otiska prsta pomogao je u rešavanju mnogih slučajeva – kazao je Savić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Srbija

#Ubistvo

#Zločin

'