AKTUELNO

Tokom poslednjih dana sve oči bile su uprte u gašenje požara na Staroj planini.

Na Staroj planini već sedam dana vatrogasci, pripadnici žandarmerije, radnici JP “Srbija šume” i brojni meštani aktivno učestvuju u gašenju svih žarišta na Staroj planini

Tokom poslednjih dana sve oči bile su uprte u gašenje požara na Staroj planini. Javnost se grčevito brinula šta će biti sa srpskim šumama i lokalnim stanovništvom, a hrabri vojnici, policajci i vatrogasci dali su sve od sebe da se vatrena stihija uguši i sprska planina spasi.

Vetar je iznova raspirivao vatru, a meštanima koji supokušavali da zaustave požare u blizini sela Topli Do, izgledalo je kao da će Stara planina kakvu poznaju nestati zauvek.

Kao odlični poznavaoci ovih strmih i stenovitih predela, meštani su vodili grupe od ukupno oko dvesta vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije kroz nepristupačna područja, a u pomoć je sinoć stigao i ruski "ljušin".

Meštani koji su svakodnevno pomagali nadležnim službama nikada neće zaboraviti kako je izgledala vatrena stihija koja je gutala sve pred sobom. Pojedini među njima su takve prizore i zabeležili kamerom i podelili sa javnošću širom Srbije.

Jedan od njih je bio i Miljan Stojanović koji je ovih dana stalno isticao da su meštani bili neustrašiv, kao i vatrogasci koji su radili sve dok ne padne mrak, nisu spavali, ali su bili veoma hrabri.

On je uz simboličan slogan "Ne ponovilo se" na svoj fejsbuk profil postavio snimke koje je zabeležio na kojima se vidi sav plameni užas koji je divljao ovih dana na Staroj planini.

Tokom jučerašnjeg dana na Staroj planini na dogašivanju, praćenju opožarene površine, koja ima veliku dužinu fronta, a u cilju likvidacije požara, angažovano je bilo 46 vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije, 15 vozila, četiri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a sa 14 članova posade i jednim pripadnikom Sektora za vanredne situacije, kao i četiri dromadera JAT poljoprivredne avijacije, 30 pripadnika žandarmerije i osam radnika šumskih gazdinstava.

Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, koja poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima bila je danas aktivna na području Stare planine.

Pre samog poletanja aviona obavljeno je avijaciono osmatranje planinsko-šumske oblasti kako bi se utvrdilo gde se nalaze žarišta, a onda se ruska letilica pridružila srpskim herojima u gašenju žarišta.

#Nesreća

#Požar

#Vatra

'