AKTUELNO

U slučaju „Cijandi”, na poslednjem ročištu, sporno da li je preminuli Ištvan dobio tri ili deset ampula „atropina”. U Višem sudu u Subotici, nastavljeno suđenje Ireni Šarkanj, medicinskoj sestri osumnjičenoj da je mužu Ištvanu ubrizgala cijandid, pre nego što je preminuo!

U Višem sudu u Subotici, na ročištu 6. novembra, u nastavku suđenja Ireni Šarkanj, osumnjičenoj da je mužu na bolničkom odeljenju u Subotici ubrizgala cijanid, nakon čega je on preminuo, osporavana i medicinska dokumentacija oko smrti Ištvana Šarkanja.

Na ročištu je rečeno da činjenice iz medicinske dokumentacije ukazuju na dve različte doze leka „atropin”, koje je pacijent primio tokom rehabilitovanja, nakon što je primljen na Hitni prijem Opšte bolnice u Subotici.

Irena, njegova supruga radila je u subotičkoj Opštoj bolnici na odeljenju ginekologije, ali je nakon smrti muža osumnjičena, da mu je ona ubrizgala injekciju cijanida, i to dok su lekari spašavali život njenog supruga Ištvana. Ona je osuđena, ali je suđenje ponovljeno, uz njen ostanak u pritvoru. Irena je i sada na prvim ročištima ponavljala , da nije ubila muža injekcijom cijanida, što joj se stavlja na teret.

Foto: Unsplash.com

Na ročištu je sada rečeno da „u medicinskim izveštajima se navode dve razlište doze „atropina”, date pacijentu”. Navedeno je i da su lekari dostavljali pismene izjave o događaju, tokom glavnog ročišta, ali da nisu ispitivani.

„U izveštaju je navedeno da je pacijent dobio tri ampule leka „atropin”, ali je u izjavi pred tužiocem rečeno, da je pacijent dobio deset ampula tog leka, koji u prevelikoj dozi može da bude smrtonosan, a daje se kada prestane rad srca pacijentu”.

Branilac okrivljene Irene Šarkanj iz Horgoša, iznela je primdbe oko validnosti medicinske dokumentacije, vezane za ovaj slučaj i spornih podataka, međutim, zamenik Višeg javnog tužioca je izneo da se tu radi o štamparskoj grešci.

Foto: Pixabay.com

U sudu je govorio i dr Slobodan Puškar, jer je reč o incidentu sa Urgentnog odeljenja Opšte bolnice.

On je rekao, da postoji zabrana boravka na tom odeljenju za sve koji tu nisu zaposleni, a da su dve komisije uradile nadzor u tom slučaju.

„Lečenje Ištvana Šarkanja u subotičkoj bolnici, prema zaključcima nadzora obe komisije rađeno je po principima medicinske nauke i službe”, izjavio je direktor Bolnice.

#Subotica

#Vakcina

#cijanid

'