AKTUELNO

Mladen Novaković, osumnjičeni švercer 77 kilograma heroina vrhunske čistoće, ogromne svote novca trošio na izgradnju objekta oko kuće u selu Amerić, u kom je živeo

Mladen Novaković Tocilo (37), koji je uhapšen zbog sumnje da je iz Turske švercovao 77 kilograma heroina, u rodnom selu Amerić je pored velike kuće, sagradio i više pomoćnih objekata čija je vrednost više od 50.000 evra, saznaje Kurir. 

Podsetimo, Novaković, koji je odranije poznat policiji, uhapšen je u velikoj policijskoj akciji kada je zaplenjena rekordna količina heroina izuzetno visoke čistoće. Droga, koja je u Srbiju stizala iz Turske, bila je zapakovana u specijalnim burićima, a potom i zakopana u zemlji. Sumnja se da je on heroinom snabdevao polovinu tržišta u našoj zemlji, a radio je samo sa drugim kriminalnim grupama. 

AMERIČKA DEA BI BILA ŠOKIRANA

Boža Spasić, nekadašnji operativac DB, kaže da je Tocilova grupa sigurno deo nekog većeg lanca trgovine heroinom. - Ovo je samo ogranak jednog velikog lanca, jedne mafijaške skupine. Nema šanse da je on mogao sam da kontroliše toliko veliku zaplenu, a ovo je zaista izuzetno velika količina jer se uglavnom otkrivaju dosta manje pošiljke heroina. Pa i američka DEA bi bila šokirana sa 77 kilograma čistog heroina - smatra Spasić: - Istraga će sve utvrditi, a trebalo bi uskoro očekivati i nova hapšenja, jer koliko god se Tocilo predstavljao kao veliki as, nije mogao sam ovo da uradi, mislim da je on samo deo nekog većeg udruženja. Smatram da je ovo samo deo robe. Poznato je da heroin stiže iz Turske, iz dela koji se nalazi na granici sa Sirijom i Irakom, pa preko Kosova i Novog Pazara stiže u Evropu. Moguće je da je ovo roba koja je pripremljena za distribuciju tokom predstojećih praznika - objašnjava naš sagovornik.

- Novaković je više puta hapšen, pa ga je policija zbog toga stalno držala na oku. Kako je on sa roditeljima stanovao u Mladenovcu, operativci su mu često upadali u stan i pretresali. Njegove roditelje je bilo sramota zbog komšija što im je policija svako malo na vratima, pa se on odselio - priča naš izvor iz istrage:

- Otišao je u rodno selo Amerić, odakle su Novakovići poreklom. U dvorištu je sagradio više pomoćnih objekata, kokošinjac, svinjac, štalu ..i to u vrednosti od preko 150.000 evra. Za izgradnju ovog objekta korišćeni su vrhunski materijali, ugradio je čak navodno i podno grejanje, a opremu za uzgoj kokošaka dovezao je iz inostranstva - objašnjava sagovornik našeg lista.

VEĆ ČETIRI GODINE NA SPISKU

Mladen Novaković Tocilo, koji je uhapšen nakon što je kod njega i dvojice „kolega“ pronađeno 77 kilograma heroina izuzetne čistote, kojim je snabdevao pola Srbije, bio je na spisku udruženja „Sveti Sava“! Naime, ovo udruženje je u žižu javnosti dospelo pre nekoliko godina, kada su po centralnim ulicama na Lazarevcu lepili plakate sa slikama osoba koje su optuživali da diluju drogu. Spiskovi su u više navrata objavljivani na društvenoj mreži Fejsbuk, a koji su uključivali i lične podatke i adrese navodnih dilera. Policija je u nekoliko navrata uhapsila i procesuirala osobe koje su bile na spisku „Svetog Save“. Tocilo je na spisku udruženja „Sveti Sava“ već četiri godine, što su oni i potvrdili na svom profilu na Fejsbuku.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno Tocilu, pa je odlučio da objekat učini još ekstravagantnijim.

- On je doveo jednog akademskog slikara iz prestonice, koji mu je naslikao sliku petla. Nju je okačio u kokošinjac. Novaković se svima hvalio svojim velelepnim objektom i dovodio Mladenovčane da gledaju šta je sagradio u selu - dodao je naš izvor.

Da podsetimo, u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, osim Tocila, koji je označen kao vođa grupe, uhapšeni su i Saša Nikolić i Velibor Cvetkov.

Tužilaštvo za organizovani kriminal juče je saopštilo da je Tocilu i njegovim saučesnicima određen pritvor do 30 dana, kao i da je protiv njih pokrenut istražni postupak nakon što su sva trojica saslušana. 

#Hapšenje

'