AKTUELNO

Likvidacijom Gorana Relića Trte (50) nastavlja se serija ubistava Srba u Južnoafričkoj Republici.

Sedmorica Srba, povezana sa različitim kriminalnim poslovima, ubijena su u Južnoafričkoj Republici u prethodnih godinu i po dana. Poslednja žrtva mafijaških obračuna je Goran Relić Trta (50) koji je likvidiran jutros u Johanezburgu.

Motiv ubistva dobro poznatog kriminalca iz Zemuna za sada nije poznat. Za Trtu se pročulo 2009. godine kada je, zajedno sa Nikolom Bulatovićem Pidžom (45), do smrti pretukao Zvonka Pilčevića (37). 

Foto: Privatna arhiva

Neki od Srba ubijenih u Južnoafričkoj republici, a neke od likvidiranih Srba povezuju i sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine.

HRONOLOGIJA UBISTVA SRBA U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

9. april 2019. - Srbin Ivan Đorđević (59) ubijen je u sačekuši u stambenom kompleksu Higburi u Brainsonu kod Johanezburga dok je izlazio iz blindiranog vozila, a napadači su pobegli. Prema pisanju lokalnih medija, prišla su mu dvojica maskiranih napadača, koja su ga pratila i pucala na njega iz automatskih pušaka R4.

16. mart 2019. - Srbin Jugoslav Smiljkić ubijen u sačekuši u Johanezburgu. Vozio je motor, a onda je, kako se sumnja, dobio poziv na mobilni telefon. Stao je na pločnik, nedaleko od jednog tržnog centra, i kucao poruku ne skidajući kacigu. U tom trenutku naišao je automobil, crna "honda", iz kog su istrčala dvojica napadača.

Bili su maskirani, sa kapuljačama i naočarima, a na rukama kojima su držali oružje imali su rukavice. Trenutak egzekucije, kao i zločince, prema pisanju tamošnjih medija snimile su kamere sa obližnjih objekata. Prvi napadač je pucao čim je izleteo iz kola, dok je drugi prišao žrtvi i ispalio nekoliko hitaca u glavu, kroz vizir kacige.

U trenutku ubistva Smiljkić je kod sebe navodno imao falsifikovana dokumenta Češke. Identifikacija je obavljena na osnovu otisaka prstiju i prepoznavanja. On je u Beogradu imao manju firmu, a poslednjih godina živeo je u Malom Mokrom Lugu.

15. oktobar 2018. - Rade Dragojević ranjen je na benzinskoj pumpi u naselju Riverija u Johanesburgu. Navodno, sumnjalo se da je on u sukobu sa bugarskom mafijom.

24. septembar 2018. - Trgovac dijamantima i zlatom, Đorđe Mihaljević (44), izrešetan je u sačekuši u Bedfordvjuu, predgrađu Johanezburga. 

Foto: Informer.rs

Ubijen je kao Đuričić. Dvojica napadača na motoru prišli su njegovom automobilu i osuli paljbu. Uspeo je da se odveze još stotinak metara, ispao iz kola i preminuo na licu mesta.

Foto: Facebook.com/George Mihaljevic

19. jul 2018. - Darko Kulić (46) iz Zemuna, nekadašnji prijatelj Đorđa Božovića Giške, ubijen je, a njegova supruga i još jedan srpski državljanin teško su povređeni u pucnjavi u predgrađu Johanezburga. Nakon ubistva Kulića mediji su pisali i da upravo Kulić stoji iza ubistva Gorgije - Gorga Darmanovića, poznatog po sukobu sa režimom predsednika ove zemlje Džejkoba Zume, ubijenog u maju u Beogradu. Južnoafrički mediji otkrili su takođe i da je Kulić povezan sa Đorđem Mihaljevićem, štaviše, da mu je bio blizak prijatelj.

25. april 2018. - Na semaforu u Johanezburgu likvidiran Milan Miki Đuričić dok je sedeo u džipu. Napadač je zapucao u trenutku dok je Đuričić stajao na crvenom svetlu na semaforu. Spekulisalo se da je Đuričić išao na ručak sa pripadnikom "zemunskog klana". Đuričić je na mestu ostao mrtav, ubice su pobegle, dok je na vest o likvidaciji zemljaka taj pripadnik "zemunskog klana" odmah otišao iz lokala koji se nalazio u blizini mesta napada.

Foto: Privatna arhiva

Srbin koji je bio u vozilu sa Kulićem - IZREŠETAN

Ilija Martinović (71) iz Beograda, koji godinama živi u Johanzeburgu u Južnoafričkoj Republici, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u petak u tom gradu. Martinović, koji nema kriminalni dosije, a prema pisanju medija, bio je u automobilu kada je sa 30 hitaca izrešetan Srbin Darko Kulić (46), nekadašnji saborac i prijatelj Đorđa Božovića Giške.

Foto: Facebook.com

#Likvidacija

#Srbin

#Ubistvo

'