AKTUELNO

Jedan pritvorenik, koji je jedno vreme bio u ćeliji sa optuženim Srebrićem, očigledno je imao zadatak da sluša da li će i šta Srebrić reći o slučaju ubistva za koje je optužen, naveo je advokat optuženog.

Advokat Jugoslav Tintor, branilac Miloša Srebrića (39) zvanog Flekica, koji je optužen da je u maju 2017, tokom pljačke pumpe u Velikom Mokrom Lugu ubio radnicu Kristinu Kaplanović (19) iz Nove Varoši, danas je u nastavku suđenja izneo skandalozne tvrdnje.

Iako je sudija Marina Anđelković planirala da odloži suđenje zbog promene člana sudskog veća kome treba vremena da se upozna sa predmetom, reč je zatražio Tintor.

- Da policija i tužilaštvo i dalje rade na ovom slučaju, odnosno da neprekidno prikupljaju činjenice i dokaze kako bi održali optužnicu protiv Srebrića, potvrđuje i ova službena beleška iz februara ove godine, koju sam uspeo da nabavim. U pitanju je izjava jednog pritvorenika koji je jedno vreme bio u ćeliji sa optuženim Srebrićem, i koji je očigledno imao zadatak da sluša da li će i šta Srebrić reći o slučaju ubistva za koje je optužen. To je samo jedna beleška, ko zna koliko ih zapravo ima, odnosno koliko je pritvorenika i Srebrićevih cimera iz ćelije imalo isti zadatak. Ovakav način prikupljanja dokaza je nedopustiv i skandalozan - kazao je Tintor.

On je napomenuo da ima sazanja da su gotovo svi Srebrićevi cimeri nakon izlaska iz pritvora saslušavani.

- To je nedopustivo jer se takvo postupanje krši sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava. Nedopustivo je da nekome kome je u toku postupak pred sudom podmećete cinkaroše i špijune kako bi slušali da li će on izgovoriti nešto dok spava. Kroz njegovu ćeliju prošlo je 10 - 15 drugih pritvorenika i svi oni su saslušavani po izlasku - naveo je Tintor, pozivajući se na odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je upravo zbog ovakvih stvari reagovao u jednom slučaju koji je vođen pred hrvatskim pravosuđem.

Na njegove navode burno je odreagovala zamenica tužioca.

- Tužilaštvo se ne bavi takvim stvarima, a ovakve optužbe smatra skandaloznim. Tražim od suda da sve što je branilac izjavio unese u zapisnik - navela je zamenica tužioca, a potom dodala:

- Ja nisam saslušavala osobu sa te službene beleške, uostalom, odakle vama taj dokument - upitala je ona, ali je Tintor odbio da joj odgovori.

Spornu belešku je uprkos protivljenju sudije Tintor predao veću, koje će naknadno odlučiti da li će to uvrstiti u spise predmeta.

- Mi dosad nismo saslušvali nikakve nove svedoke, pa ne vidim razlog zbog kog sudu prilažete ovu belešku. Da je tužilaštvo predložilo neka nova saslušanja i svedoke do kojih se došlo u međuvremenu, bilo bi u redu, ovako ne vidim smisao - navela je sudija Anđelković.

Tintor je potom i pročitao sadržaj beleške u kome pritvorenik navodi da mu je Srebrić jednom prilikom u ćeliji rekao da će čim izađe iz pritvora otići kod oca Kristine Kaplanović i reću mu da on nije ubica njegove ćerke.

Na narednom pretresu koji je zakazan za 16. januar trebalo bi da budu saslušani svedoci i pregledan snimak sigurnosnih kamera sa pumpe u noći ubistva.

#Kristina Kaplanović

#Suđenje

'