AKTUELNO

Ukoliko je motiv političke prirode, organizatore treba tražiti u Crnoj Gori, a izvršioce u bezbednosnim strukturama, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović

Organizatore napada na crnogorskog biznismena Miodraga Daku Davidovića treba tražiti u Crnoj Gori ukoliko je motiv političke prirode, a izvršioce u posebnim jedinicama vojske i policije Crne Gore ili paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Ovo tvrdi kriminolog Dobrivoje Radovanović i dodaje da se ubice koje koriste snajpere regrutuju iz tih redova.

Opomena

- Ako je motiv politički, organizatore treba tražiti u Crnoj Gori - kaže Radovanović.

Na pitanje šta misli o tezi jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, da je u pokušaj likvidacije Davidovića upletena i crnogorska služba bezbednosti, on kaže:

Vladika Joanikije Nisam ja meta napada

Vladika Joanikije je potvrdio da nije ranjen u pucnjavi. - Ne mogu davati izjave, bile su državne službe koje ispituju sve. Ne znam je li završena istraga - kazao je vladika i dodao da su Davidović i on bili sami za stolom, ali i da je siguran da on nije bio meta napada.

- Ne isključujem takvu mogućnost. Treba prvo naći motiv. Da naručite ubistvo snajperom, to je od 20.000 evra pa naviše. Na Davidovića je pucano iz snajperske puške dok je bio na sastanku s vladikom Joanikijem u restoranu hotela „Kraun plaza“. Davidović sa porodicom i obezbeđenjem živi u ovom hotelu prokrivenom kamerama, pa Radovanović ne isključuje mogućnost da je ovaj snajperski hitac bio samo opomena za poznatog crnogorskog biznismena.

- Ako Davidović živi u Beogradu, mogli su bilo gde da pucaju na njega, ne baš tu, u hotelu koji je pod kamerama s obezbeđenjem, pre će biti da je ovo samo poruka. Nijedan obučen snajperista neće ispaliti hitac iskosa. Da su hteli da ga ubiju, ubili bi ga na nekom drugom mestu - navodi Radovanović.

Evo kako je pucao: Ispalio metak sa 70 metara od biznis lože

Napadač na Davidovića dovezao se na 70-80 metara od biznis lože na prvom spratu hotela i trebalo mu je oko 15 minuta da parkira vozilo i pripremi se, pre nego što je ispalio hitac iz snajperske puške, pišu mediji u Crnoj Gori pozivajući se na izvore bliske istrazi. Davidović je pogođen u šaku i odmah je operisan u jednoj privatnoj beogradskoj klinici. Iz podlaktice su mu izvađena dva gelera, ostaci metka koji ga je pogodio u levu ruku.

Stav opozicionar Nebojša Medojević: Atentat snajperom ima jasnu poruku

Atentat snajperom je tip profesionalne likvidacije i pretpostavlja ozbiljnu logistiku, a to ne može niko da uradi bez podrške neke službe bezbednosti. Posebno ozbiljna logistika treba kada izvodite operaciju u stranoj državi. Posebno kad je meta u obezbeđenom prostoru na prvom spratu hotela - napisao je na svom Fejsbuk profilu jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević. - Motiv je očigledno politički. Svi pogledi su upereni na crnogorski ANB. Istraga će lako utvrditi da li su operativci ANB imali komunikacije sa izvršiocima i njihovo kretanje po Beogradu. A i zna se ko je specijalista za snajper. Osim ako strelac nije došao spolja. Svako političko ubistvo (ili napad) rešeno je. Ako službe reše ubistvo, zna se ko je ubica. Ako službe ne reše ubistvo, služba je ubica.

- Da je napadač koristio municiju velike razorne moći, svedoči i to da je još sedam-osam gelera završilo u plafonu i susednim stolovima, kao i rupa na troslojnom staklu, prečnika sedam-osam centimetara - navode podgorički mediji, kao i da je ovaj nikšićki biznismen ostao živ zahvaljujući troslojnom, nakrivljenom staklu kroz koje je prošao metak:

- Verovatno je troslojno nakrivljeno staklo malo promenilo putanju metka i zbog toga je Davidović ostao živ.  

#Miodrag Daka Davidović

'