AKTUELNO

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu su pre dva dana uhapšene 22 osobe za koje postoji osnovana sumnja da su se od marta do kraja novembra 2019. godine, organizovali radi posredovanja u vršenju prostitucije. Mladen Mijatović, autor i voditelj emisije "Crna hronika", rekao je da su 22 osobe uhapšene, a da su dve u bekstvu.

Mijatović kaže da su u pitanju dve organizovane kriminalne grupe koje su se bavile posredovanjem u vršenju prostitucije i samom prostitucijom. 

- Policijska akcija kodiranog znaka “Zvončica” počela je u martu 2019. godine i rezultirala je hapšenjem pre neki dan. Među uhapšenima su tri organizatora, šest sekretarica koje su bile zadužne za komunikaciju sa klijentima, sedam pripadnika obezbeđenja, pet vozača, dve osobe koje su bile zadužene za njhovu koordinaciju i jedan pripadnik MUP-a koji je u policijskim sistemima nezakonito pribavljao podatke o određenim vozilama, objektima i osobama – rekao je Mijatović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, policija je sve to pratila i prikupljala materijalne dokaze nepunih devet meseci. 

- Kada su sakupljeni materijalni dokazi po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal pristupilo se hapšenju za sada 22 osobe. Siguran sam da će i te dve osobe biti privedene. Sve osobe koje su privedene su saslušane. Postupak se nastavlja u skladu sa zakonom – kazao je Mijatović.

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, rekla je da u našem krivičnom zakonodavstvu prostitucija nije regulisana kao krivično delo. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Regulisana je prostitucija samo kao prekršaj, u okviru prekršajnog zakona i tu je određena kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna. Tu se već odavno komentariše i daju se predlozi da li i to treba da se dekriminalizuje, da ne bude ni kao prekršaj, ili treba da se legalizuje – kazala je Božilović Petrović i dodala:

Legalizacijom bi se označilo, kao što je u Holandiji, da lice koje se bavi time ima sva ona prava koje inače lice ima u radnom odnosu uključujući zdravstvenu zaštitu i slično.

Dejan Nestorović, direktor NVO "Sigurna pozicija", kaže da se veliki broj devojaka i žena prostitucijom bavi honorarno.

- Mi moramo svi da se zapitamo dokle smo došli kao društvo. Policija je izvrsno odradila svoj posao i imala je sjajnu akciju. Policija nikada nije bolje štitila naše građane i državu nego što to čini ovih godina. Tužilaštvo isto odradi posao, kazna za prekršaj bude nekih 100.000 ili 150.000, a kako se na kraju osećaju majke, sestre, ćerke, čije porodice i ne znaju da se one bave takvom delatnošću – upitao je Nestorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, da bi se zaštitile seksualne radnice potrebno je da Srbija legalizuje prostituciju.

Kako kaže, to bi donelo državi punjenje budžeta, a takođe ističe da je mnogo bolje da policija kontroliše javne kuće i bordele i da vodi računa o tim devojkama koje najčešće bivaju zloupotrebljene.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Hapšenje

#Policijska akcija

#hapšenje seks mafije

'