AKTUELNO

U toku su pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog predistražnog postupka sprovedenog u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije MUP-a Republike Srbije, a u vezi sa zloupotrebama u "Infrastrukturama železnice" a.d, lišeno je slobode pet lica među kojima je i M. P, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Postoje osnovi sumnje da su ova lica izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. godine.

Naime, postoje osnovi sumnje da su zaposleni u PD "Infrastrukture železnice" M. J, B.A. i P.Ć, u postupcima javne nabavke suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotrebili svoja ovlašćenja i službene položaje, u čemu im je pomogao M.P, kako bi favorizovali privredno društvo čiji je direktor Z.S, u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici.

Radi fingiranja postojanja konkurencije i privida legalnosti, osumnjičeni M.M, direktor drugog privrednog društva, davao je tzv. "uslužne ponude“ kojima je obezbeđivana izvesnost dobijanja posla za privredno društvo direktora osumnjičenog Z.S.

U toku su pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

U narednih 48 sati, lica će biti privedena i saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Podsećanja radi, sredinom januara uhapšena je četvorka na čelu Železnica Srbije - direktor ovog preduzeća Miroljub Jevtić zbog mita od 10.000 evra, ali i član Nadzornog odbora i dvojica advokata za davanje mita. Sumnja se da je to samo jedna od tranši koje su delili između sebe, saopštio je tada ministar policije Nebojša Stefanović.

- Uhapšeni direktor infrastrukture Železnice Srbije primio je mito od 10.000 evra zbog eksproprijacije zemljišta - rekao je tada ministar Stefanović.

Policija je u trenutku hapšenja, prema njegovim rečima, našla novac. Uhapšeni su i advokati koji su dali mito. Oni su fakturisali novac u svom interesu, a novac su delili.

#Hapšenje

#Ministarstvo građevinarstva | saobraćaja i infrastrukture

'