AKTUELNO

Slučaj policajke iz Gnjilana Valjdete Blaca koja je pištoljem ubila oca, majku i dva brata, a onda je izvršila samoubistvo privukao je veliku pažnju.

Tokom istrage utvrđeno je da je policajka imala mentalnih problema, zbog čega su suspendovana četiri funkcionera policije u Gnjilanu. Kosovska policija otkrila je hronologiju zločina i šta je prethodilo ovom užasnom masakru. Naime, organi reda naveli su da je policajka od 7. jula 2017. godine, po preporuci psihologa, bila na poštedi.

Ona nije izlazila na teren već se bavila administrativnim poslovima. Ova odluka je potvrđena 16. oktobra 2019. godine zbog "zdravstvenih razloga", a njoj je tom prilikom oduzeto službeno oružje.

Policija je istakla da je u periodu od 2016. do 2019. godine Valjdeta imala 14 sastanaka sa psihologom, a vlasti su je poslali na kliniku, gde joj je ustanovljena dijagnoza i prepisana terapija. Poslednji tretman imala je 3. oktobra 2019. godine, a tada je preporučeno da zbog zdravlja preda pištolj i uniformu zbog mentalnih problema, te je dobila i odgovarajuću terapiju, tvrdi policija.

Prema navodima policije, oružje Valjdete je oduzeto i bilo je skladišteno u stanici u kojoj je ona radila. Iako organi vlasti kažu da i dalje istražuju kako je oružje nestalo, kosovski mediji spekulišu da ga je najverovatnije ukrala iz policijske stanice.

Kosovska policija navela je da je u toku obdukcija žrtava, kao da i veštačenje mesta ubistva u toku. Prema rečima nadležnih, potencijalni svedoci su ispitani na licu mesta, a policija je konktatirala 20 osoba u vezi sa ovim masakrom.

Kosovski mediji spekulišu da su žrtve navodno usmrćene sa dva metka u glavu. Izvori su izvestili da je starijeg brata, Fisnika Blaca, sestra ubila dok je spavao u svojoj spavaćoj sobi, otac Zećir i drugi brat Bljerim su ubijeni u dnevnoj sobi, a majka Hanife je ubijena u drugoj sobi.

Prema rečima rođaka porodice, ova porodica je delovala kao složna, ali su očigledno skrivali neke svoje probleme. - U stvari, Valjdete i njena braća još nisu oformili svoje porodice, što je mogao biti jedan od razloga za nesugasice i svađu sa roditeljima - kazao je ovaj rođak.

#Gnjilane

'