AKTUELNO

Carinici su detaljnim pregledom automobila, neprijavljeni novac pronašli u naslonu za ruke između vozačkog i suvozačkog sedišta, u torbi gde je bio umotan u čaršaf, kao i u jednoj čarapi. Na tim mestima ukupno je pronađeno gotovo 50.000 evra, od kojih je putnicima vraćeno po dozvoljenih 10.000.

Istog dana, u večernjim časovima, na ulazu graničnog prelaza Batrovci otkriveno je još gotovo 25.000 neprijavljenih evra i 19.800 švajcarskih franaka kod dva bračna para koja su putovala zajedno. Reč je o putnicima albanske nacionalnosti sa švajcarskim državljanstvom koji prilikom ulaska u Srbiju nisu prijavili novac carinskim službenicima, već su tvrdili da sa sobom nose samo dozvoljeni iznos deviza koji ne mora da se prijavljuje.

Video: Uprava carina

Suvozač i njegova supruga, zaista su prijavili tačan iznos od po 10.000 evra, ali su carinici detaljnom kontrolom mercedesa švajcarskih registarskih oznaka, ispod vozačevog sedišta pronašli 24.700 skrivenih evra i 19.800 franaka.

Uprkos stalnim apelima Uprave carina da se iznosi veći od 10.000 evra moraju prijaviti prilikom prelaska granice, činjenica da carinici gotovo svakodnevno otkrivaju neprijavljene devize ukazuje na to, da pojedini putnici, iz samo njima znanih razloga, ne žele to da učine, čime rizikuju gubitak novca zbog nepoštovanja propisa. Pritom, devizne prekršaje najčešće čine oni koji žive u zemljama Zapadne Evrope, gde su na snazi isti propisi u vezi sa novčanim limitima kao i u Republici Srbiji.

#Carina

#Zaplena

'