AKTUELNO

Vladica Rajković koji je brutalno silovao i ubio trogodišnju Anđelinu Stefanović osuđen je danas na 40 godina zatvora. Prilikom izricanja presude Rajković nije pokazao ni trunku kajanja.

Vladicu Rajkovića (28) iz sela Vratarnica, tužilaštvo je teretilo za tri krivična dela, i to teško ubistvo i silovanje Anđeline Stefanović (3) i za ubistvo Dragane Stanković (47).

Više tužilaštvo u Zaječaru je za Rajkovića, ranije, tražilo 40 godina robije.

Pored toga, tužilac je tražio i da sud izrekne još 10 godina zatvora Rajkoviću za ubistvo Dragane Stanković koje je izvršio nekoliko godina ranije.

- Očekujem da ubica moje ćerkice dobije 40 godina robije, ali ja bih da mogu tražila doživotnu, jer mislim da će isti zločin ponoviti ako doživi da ga puste iz zatvora -  rekla je juče za  Danijela Stefanović, majka svirepo silovane i ubijene trogodišnje Anđeline.

Ona izrazila nadu da će ubicu Vladicu Rajkovića (28) stići kazna.

Foto: Telegraf

Danijela je pružila podršku akciji Fondacije „Tijana Jurić” da se izmeni Krivični zakon i propiše da se svakom ubici deteta odredi doživotni zatvor.

- Za mene kazna od 40 godina nije dovoljna, ja bih volela da dobije doživotnu zbog onoga što je učinio mojoj maleckoj, ali zakon je takav. Mislim i da bi mogao da ponovi zločin ako živ izađe iz zatvora - kaže Danijela Stefanović, majka žrtve, koja dodaje da ubici ne oprašta zločin (za koji se nije pokajao), te da neće dozvoliti da joj u sudnici kaže ni zdravo.

Inače, tužilaštvo je od suda u završnoj reči zatražilo da Rajkovića osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva devojčice i još 15 godina zatvora jer ju je silovao. Za ubistvo Dragane Stanković, Rajkovićeve komšinice, koju je prema navodima optužnice usmrtio nekoliko dana pre ubistva devojčice, tužilaštvo je tražilo još 10 godina zatvora za Rajkovića.

Punomoćnik porodice Stefanović, advokat Maja Atanasković, tražila je takođe maksimalne kazne za Rajkovića - 40 godina za ubistvo Anđeline i 20 godina za silovanje - dok je Rajkovićev advokat predložio sudu da njegovom branjeniku ublaži kaznu zbog smanjene uračunljivosti prilikom izvršenja dela, „jer je bio pod dejstvom alkohola”.

Foto: Printscreen Youtube

Po našem zakonu je, međutim, moguće da sud izrekne jedinstvenu kaznu od ukupno 40 godina zatvora za sva krivična dela, jer Krivični zakon ne poznaje sabiranje kazni.

Rajković je na početku suđenja 7. marta ove godine priznao da je odgovoran za smrt trogodišnje devojčice, ali je negirao da ju je ubio i silovao. On je tvrdio da je devojčicu, koju je oteo sa rođendana svoje jednogodišnje bratanice 9. jula 2016. godine, nosio na ramenima, te da su zajedno pali, negirajući navode optužnice - da ju je udario kamenom (prečnika 25 sa 30 centimetara) po glavi. Takođe je negirao da ju je silovao.

Nakon što ju je oteo, devojčicu je odveo do šume udaljene oko 700 metara od prvih seoskih kuća i tu je u jarku silovao. Obdukcija je pokazala da je dete od posledica silovanja zadobilo stravične povrede unutrašnjih organa i anusa. Nakon toga, Anđelini je presudio udarcima kamenjem.

#Hapšenje

#Ubistvo

'