AKTUELNO

Novosađani Vojislav Nedić (48) i Đorđe Bajić (62) nastradali su u stravičnom požaru koji je juče oko devet sati izbio u fabrici "Koteks viskofan" u Primorskoj ulici u Novom Sadu, dok se jedan muškarac (40) nagutao dima.

Vatra je buknula u jednoj od hala fabrike, koja je u vlasništvu španske firme koja se bavi proizvodnjom kolagenih omotača za mesnu industriju, a kako su ispričali radnici koji su uspeli da se spasu, pre požara začula se snažna detonacija.

- Prvo se čulo nešto kao strujni udar, nakon čega je usledila eksplozija. Svi smo odmah pobegli napolje da spasemo živu glavu. Kada smo izašli, shvatili smo da nam nema dvojice kolega.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pomislili smo da su tu negde, da od gužve ne možemo da ih nađemo. Nadali smo se da je sve u redu, ali, nažalost, kasnije smo čuli šta se desilo. Strašno - ispričao je jedan radnik. Uzrok požara još uvek se ispituje, a ispituje se da li je u pitanju kvar na instalacijama. - Ništa ne znamo.

Dim je pokuljao, vatra je počela da se širi. Mi smo mahnito izlazili... Mnogo vatrogasaca je došlo da gase požar, a kada su ugasili plamen, našli su tela dvojice kolega.

Gradonačelnik Novog Sada: Saučešće porodicama

Povodom pogibije radnika oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je uputio najiskrenije saučešće porodicama nastradalih u požaru u pogonu fabrike. - Veoma me je potresla vest o ovoj strašnoj nesreći, u kojoj je dvoje ljudi izgubilo život. Ne postoje reči utehe za njihove porodice, a u ime Grada i u svoje lično ime, njihovim bližnjima upućujem saučešće. Očekujem od nadležnih organa da što pre utvrde uzrok ove nesreće, a Grad Novi Sad je na raspolaganju za pružanje pomoći porodicama - rekao je Vučević za medije.

Ne znamo kako nisu uspeli da izađu, verovatno se nisu snašli u trenutku, ipak se sve to brzo izdešavalo.

Moguće je da ih je dim ošamutio i da su zato nastradali - rekli su uznemireni radnici. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć juče su rekli da je jedan radnik prevezen u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

- Intervenisale su dve ekipe. Lekari su zatekli dve osobe bez znakova života i mogli su samo da konstatuju smrt. Još jedan muškarac je hitno prebačen u bolnicu zbog prevelike izloženosti dimu - rekli su iz Hitne pomoći.

U gašenju požara je, kako su saopštili iz MUP, učestvovalo 20 vatrogasaca-spasilaca sa osam vozila, a na lice mesta bile su upućene i dve cisterne sa vodom JKP "Gradske čistoće". Požar je ugašen posle skoro tri sata. Pokušali smo juče da stupimo u kontakt sa zvaničnicima firme, ali do zaključenja ovog broja Kurira niko nije odgovarao na naše pozive.

#Eksplozija

#Novi Sad

#detalji