AKTUELNO

Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora Vladimira Šaranovića povodom optužbi da je ubio advokata Vladimira Zreleca 1. decembra 2015. godine na Vračaru.

Ovo je prva, ujedno i prava pravosnažna presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Šaranović u novembru prošle godine osuđen zbog teškog ubistva i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, koja je pronađena u stanu u kojem je boravila njegova supruga dok je on bio u dvogodišnjem bekstvu.

Apelacioni sud je saglasan sa stavom prvostepenog suda da je advokatura delatnost od javnog interesa, te da složenost tog posla nosi povećan rizik za bezbednost lica koje obavlja.

Šaranović se nalazi u pritvoru od hapšenja dve godine nakon ubistva, jer je bio u bekstvu.

Što se tiče optužbe protiv njegove supruge za držanje droge, sud je pravosnažno odbio optužbu protiv nje.

Supruga ubijenog advokata, oštećena Anja Zrelac upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

U presudi se navodi da je Šaranović 1. decembra 2015. godine ubio Zreleca, kao advokata, "lice koje obavlja poslove od javnog značaja" zbog sukoba svog rođaka sada pokojnog Slobodana Šaranovića i Zreleca u vezi sa advokatskim uslugama koje je advokat obavljao za Slobodana Šaranovića.

On se u večernjim časovima vozilom dovezao do Ulice Patrijarha Varnave, gde se parkirao u blizini Zrelecove advokatske kancelarije, pa je, nakon što je advokat izašao iz kancelarije i uđao u svoj automobil i seo na vozačko mesto, prišao sa leve strane vozila i desnom rukom kroz otvoreni prozor na suvozačevim vratima, u advokata ispalio sedam projektila iz pištolja.

Dva projektila pogodila su advokata u predelu grudnog koša, nakon čega se Šaranović vozilom udaljio, a njegovo vozilo je 2. decembra 2015. godine pronađeno u potpunosti izgorelo u Rakovici.

Zrelec je od zadobijenih povreda preminuo 25. decembra 2015. godine i pored ukazane medicinske pomoći, navodi se u presudi.

Šaranović je osuđen i jer je 14. novembra 2017. godine, u stanu u Beogradu, neovlašćeno radi prodaje držao kanabis koji sadrži THC u masnom udelu većem od 0,3 odsto.

U detaljnom obrazloženju presude, Apelacioni sud navodi da je suprotno navodima žalbe okrivljenog u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo, prvostepeni sud pravilno ocenio šta se smatra poslom od javnog značaja, te zakljčio da advokatura to jeste.

- Reč je o delatnosti pružanja stručne pravne pomoći pred sudom i drugim državnim organima, te pružanja pomoći građanima u zaštiti prava i slobode zagarantovanih Ustavom Republike Srbije koja kao takva imajući u vidu njen značaj, složenost i prirodu ima povećan rizik za bezbednost lica koje obavlja - navodi Apelacioni sud.

Takođe smatra da su izvedeni dokazi ukazali da je upravo Vladimir Šaranović osoba koja je ubila Zrelca, te da je prvostepeni sud je pravilno doveo u vezu činjenicu da su pronađeni biološki tragovi okrivljenog na vozilu marke "ford fokus“", koje vozilo je okrivljeni vozio u želji da ga kupi, ali kako nije bio zadovoljan, kupio je iste večeri auto marke "alfa romeo 156“", koji upotrebio prilikom izvršenja ubistva i koji je pronađen zapaljen.

Prema stavu Apelacionog suda, to što u "alfa romeu" nisu pronađeni biološki tragovi okrivljenog, na šta ukazuje odbrana u vezi sa nalazom i mišljenjem Biološkog fakulteta, kao i iskazom svedoka koji mu je prodao "alfa romeo 156", nije dovela u sumnju pravilnost zaključka prvostepenog suda da je Šaranović izvršilac krivičnog dela.

Takođe, Apelacioni sud smatra da je pravilno prvostepeni sud iz iskaza ispitanih svedoka utvrdio da je Zrelec dobijao pretnje od Slobodana Šaranovića, sa kojim je okrivljeni bio u bliskom odnosu.

U delu odluke o kazni, prvostepeni sud je pravilno, prema stavu Apelacionog suda, od olakšavajućih okolnosti cenio njegove porodične prilike i da nije osuđivan, dok otežavajućih okolnosti nije našao.

Međutim smatra da je kazna od 30 godina zatvora adekvatna, imajući u vidu "jačinu povrede zaštićenog dobra, ne samo života i tela već i advokature kao delatnosti od javnog značaja.

Takođe, presudno je to što je Vladimir znao da je Zrelec bio dugogodišnji pravni zastupnik Slobodana Šaranovića, kao njegove pobude jer je i on advokata poznavao godinama, ali ga je ubio zarad interesa svog rođaka sa izraženom upornošću, pažljivo isplaniranim ubistvom.

Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi u februaru 2017. godine.

Njemu je ubijeni beogradski advokat vodio poslove u vezi sa kockarnicama i menjačnicama, a bio je angažovan i u postupcima u Srbiji i u Crnoj Gori koji su se protiv njega vodili zbog sumnje da je naložio ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića.

Vladimir Šaranović je svojevremeno bio zaposlen u firmama svog ubijenog rodjaka.

Više od dve godine nakon ubistva Zreleca, Vladimir Šaranović je bio u bekstvu, sve do hapšenja, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu. Od tada se nalazi u pritvoru.

#Ubistvo

#Vladimir Zrelec

#Vladimir Šaranović