AKTUELNO

Ivan Kontić (30), za kojim policija traga zbog sumnje da je pretukao i naneo teške povrede 28-godišnjem M. M. 24. avgusta u Novom Sadu, diplomirani je pravnik i svojevremeno je bio reprezentativac Crne Gore u džudou.

Gde se krije zasad nije poznato, kao ni to da li je pobegao u rodnu Crnu Goru. Ono što je poznato jeste da mu, prema zakonu Srbije, gde nikada nije osuđivan, za nanošenje teških telesnih povreda preti kazna zatvora do pet godina. Ta kazna može da bude i manja, maksimalno tri godine zatvora, ukoliko bi Kontić priznao da je pretukao M. M.

Trenutno je nedoumica da li će se Kontić uopšte naći na optuženičkoj klupi. Naime, ukoliko je zaista pobegao u Crnu Goru, gde je rođen, ova država, ako i dalje ima njeno državljanstvo, nije u obavezi da ga izruči srpskom pravosuđu. Može da traži da mu novosadski sud ustupi predmet i da mu se sudi u Crnoj Gori, pa i da dole izdržava kaznu.

U tom slučaju, Kontiću koji ima i državljanstvo Srbije, mogao bi da se posle odslužene kazne nesmetano vrati u Novi Sad ili Beograd gde je studirao, jer ne bi mogla da mu bude izrečena i mera zabrane ulaska na teritoriju Srbije (ne možemo da zabranimo ulazak našim državljanima).

Kontić je sigurno upoznat sa svim tim pravnim normama, jer kako “Blic” saznaje diplomirao je pravo na Univerzitetu “Union” u Beogradu, a poslednjih godinu dana, radio je kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji u Novom Sadu. Bio je upisan i u Advokatsku komoru Vojvodine kao pripravnik.

Ono što je zasad poznato jeste da je Kontić mladića pretukao 24. avgusta na trotoaru u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Nasilnika je odao video-snimak sa sigurnosnih kamera koji u petak, 11. septembra uveče, počeo da kruži na društvenim mrežama, a dan kasnije pojavila se i duža verzija.

Na snimcima se vidi kako se mladići tuku ispred kockarnice i menjačnice u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Vidi se da su se njih dvojica rvala ispred lokala, dok su pojedinci zadavali sporadične udarce mladiću koji je kasnije prebijen. Tu su se našli i radnici obezbeđenja, koji, osim u jednom trenutku, nisu pokušavali da zaustave tuču. Potom, kako je kasnije utvrđeno, Ivan Kontić obara mladića na pod i krvnički ga tuče pesnicama u glavu dok mladić nepomično leži, budući da je u međuvremenu izgubio svest. Na kraju mu lomi obe ruke i ostavlja ga da leži teško povređen na zemlji.

Prema saznanjima "Blica", pretučeni M. M. je odmah zatražio medicinsku pomoć pa su lekari o njegovim povredama obavestili i policiju. Međutim, žrtva M. M. nije odmah dala izjavu policiji, ispričala ko ga je pretukao, već je po izlasku iz bolnice iz Novog Sada otputovala u Beograd. Nekoliko dana u istrazi je bio status kvo, nije se znalo ni gde je, ni ko je pretukao M. M., što je odsumnjičenom Kontiću omogućilo da se slobodno kreće Novim Sadom.

Tek 2. septembra pretučeni M. M. podnosi prijavu i navodi ko mu je naneo teške telesne povrede, a dan kasnije u ruke istražitelja dospeva i snimak brutalnog prebijanja. Snimak potvrđuje navode žrtve, ali je osumnjičeni Kontić nedostupan organima gonjenja i za njim počinje potraga. Uprkos mobilisanju svih policijskih snaga, pa i objavljivanju u medijima fotografije osumnjičenog u nadi da će ga neko od građana prepoznati i MUP obavestiti gde se krije, Kontić još nije uhapšen.

Osumnjičeni već hapšen

Ivan Kontić je inače direktor firme koja je osnivač jedne beogradske kladionice, kažu zvanični podaci Agencije za privredne registre. On je imenovan kao direktor firme osnovane 1998. godine, sa delatnošću pod šiftom 9200 - kockanje i klađenje.

Kontić je u januaru 2018, uhapšen zbog posedovanja revolvera i kokaina u Nikšiću. Službenici odseka za borbu protiv droge i nikšićkog Centra bezbednosti su kod Kontića 2018. našli revolver u ilegalnom posedu, a kod njegovog vršnjaka Matije Božovića praškastu materiju za koju se pretpostavilo da je kokain.

Stefanović: Intenzivno radimo na slučaju

Povodom slučajeva krivičnih dela koji su proteklih dana uznemirili građane oglasio se i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je istakao da policija intenzivno radi na rešavanju slučajeva koji su u prethodnim danima uznemirili građane Srbije.

Istovremeno, i direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su lekari obavestili novosadsku policiju o prebijanju dvadesetosmogodišnjeg mladića 24. avgusta. Načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić je izjavio da policija radi na rasvetljavanju slučaja prebijanja u Jevrejskoj ulici od trenutka kada je ovaj događaj prijavljen policiji.

Serija hapšenja u Novom Sadu

Novosadska policija privela je juče dve osobe zbog sumnje da su pomogli Ivanu Kontiću, koji se sumnjiči za brutalno prebijanje mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

Jedan od privedenih, kako su preneli mediji, pokušao je da pobegne prilikom hapšenja, ali ga je policija u tome sprečila.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je pretresa na više lokacija u tom gradu.

#Novi Sad

#prebijanje