AKTUELNO

Pera Dmitrov (67) iz Bačke Palanke osuđen je danas u Višem sudu u Novom Sadu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina za produženo krivično delo obljuba sa detetom u sticaju sa produženim krivičnim delom nedozvoljene polne radnje.

Po izrečenoj presudi okrivljeni Dimitrov je obavezan i da maloletnoj oštećenoj N. N. rođenoj 2006. godine na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova i zbog povrede ljudskog dostojanstva isplati iznos od 300.000 dinara u roku od mesec dana od pravosnažnosti presude pod pretnjom izvršenja.

Kako se navodi u obrazloženju Višeg suda, okrivljeni Dmitrov je neutvrđenog dana 2017. godine do 19. juna naredne godine u svojoj kući u Bačkoj Palanki u ulici Čerga ’’sposoban da shvati značaj svoga dela i da upravlja svojim postupcima, svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje, u cilju zadovoljenja svog polnog nagona, deset do petnaest puta izvršio sa detetom - oštećenom N. N. koja je rođena 2006. godine, čin izjednačen sa obljubom i u više navrata nad njom vršio druge polne radnje’’.

- Sud je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam godina ceneći sve okolnosti kako na strani okrivljenog koji tokom čitavog postupka nije pokazao ni trunku saosećaja, kao i okolnosti vezanih za samo izvršenje dva krivična dela u produženju koja je okrivljeni činio u naselju Čerga gde su svi živeli kao najbliže komšije i bliži ili dalji rođaci. Sud je cenio i sve okolnosti na strani mlt. oštećene, njene porodične i socijalne prilike, da je majka ostavila kada je imala tri meseca, da odrasta sa ocem, maćehom i troje braće i sestara, da redovno ide u školu, ali i da se razvija u obrazovno i socijalno nestimulativnom okruženju. Ovako odmerenom kaznom, sud nalazi da će se postići i ciljevi generalne prevencije u smislu uticaja na potencijalne izvršioce ovakvih krivičnih dela – piše u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku kao i Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, Viši sud je, kako se ističe u saopštenju, u okviru krivičnog postupka maloletnoj oštećenoj dosudio naknadu nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva, koje svaki čovek pa tako i svako dete stiče samim rođenjem, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost i niko nema pravo da mu ga oduzima niti povređuje, a seksualno nasilje je jedan od najtežih vidova narušavanja ljudskog dostojanstva koje stvara zastrašujuću, neprijateljsku, ponižavajuću atmosferu do koje je dovelo ponašanje okrivljenog i očigledno objektivna nemoć maloletne oštećene da ga u tome spreči, suprotstavi se ili nekome prijavi.

- Zbog svega toga, sud je poslao jasnu poruku, da svako dete ima jednako pravo na detinjstvo, a da onom detutu koje možda i nema adekvatnu zaštitu od strane porodice i okoline, zaštitu će dati Zakon i Sud – poručuju iz Višeg suda u Novom Sadu.

#Bačka Palanka

#Pedofil

#Presuda