AKTUELNO

Policajci su zaplenili ukupno 1,6 kilograma kokaina, 3,3 kilograma spida, 363 tableta ekstazija, 4,3 kilograma marihuane, 12 LSD-ja, 12 grama kreka, dva grama kristalnog meta i 20 grama metamfetamina.

Austrijski istražitelji u julu su u Beču zaplenili drogu čija je ulična vrednost 410.000 evra, a uhapšen je 50-godišnji muškarac, koji je poslednjih nekoliko godina prodavao drogu ljudima u prestonici i Donjoj Austriji. Prema rečima policije, drogu je nabavljao od srpskih dilera.

Zahvaljujući i policijskom psu Boju, istražitelji su uspeli da pronađu njegovo skladište droge u Floridsdorfu. U skladištu je bilo od 800 do 1.000 kontejnera, a pas je nanjušio u kojima je bila droga.

Preliminarna istraga započela je u Trajskirhenu, gde su policajci pratili Austrijance, dilere droge i otkrili da se čovek, koji je iza njih, nalazi u Beču.

"Nedeljama smo pratili ko je taj čovek, a praćena su dva njegova telefona, sa meksičkim i holandskim brojem. Ispostavilo se da je osumnjičeni planirao da se preseli. Njegova prethodna adresa, kao i adresa njegove devojke, bile su poznate. Kako ga ne bismo izgubili iz vida, morali smo brzo da delujemo", rekao je na konferenciji jedan od istražitelja.

Akcija je počela 10. jula, a 50-godišnji muškarac uhvaćen je u svom stanu u Hernalsu. Kako obično nije ustajao rano za posao, policija ga je probudila i uhapsila tog jutra. Njegova partnerka, 42-godišnja žena, uhapšena je u svom stanu u Floridsdorfu.

U dva smeštaja pronađene su male količine opojnih droga. Prema policiji, 50-godišnjak je "vrlo dobro skrivao" svoje poslove. Na primer, dozvolio je da ga taksi odveze do njegovog bunkera za drogu u Floridsdorfu, ali uvek na adrese u blizini, prenosi Vol.at.

Istražitelji su nakon toga pronašli skladište kontejnera.

"Bilo nam je jasno da će nam, ako budemo morali ručno da pretražujemo kontejnere, trebati meseci", izvestio je kriminalac.

Tada je u igru ušao pas Boj. Vrelog letnjeg dana na 35 stepeni, pretražio je to područje.

Policajci su zaplenili ukupno 1,6 kilograma kokaina, 3,3 kilograma spida, 363 tableta ekstazija, 4,3 kilograma marihuane, 12 LSD-ja, 12 grama kreka, dva grama kristalnog meta i 20 grama metamfetamina.

Pronađeno je i 48.000 evra u kešu, tri pištolja, tri noža prerušena u štapove i brojne lutke u koje je mogla da se sakrije droga. Bilo je i mobilnih telefona u kojima je bilo 20 grama droge ili lažnih kreditnih ili debitnih kartica sa drogom.

Uhapšeni je bio neobično komunikativan tokom ispitivanja. Prvi kriminalni prekršaj napravio je sa 14 godina. U Austriji je boravio od 2008. godine, nakon što je nekoliko puta bio u zatvorima u drugim evropskim zemljama.

Već je osuđivan za nasilne zločine u svojoj rodnoj zemlji, koju policija nije imenovala. Takođe je bio uključen u trgovinu drogom širom Evrope.

U Austriji je prvo počeo da zarađuje u poslu sa restoranom, ali se ubrzo okrenuo ka poslu sa drogom. Droga je bila njegov izvor prihoda u proteklih desetak godina.

Policija sumnja da je drogu kojom je trgovao u Austriji nabavljao od srpskih kriminalaca, a njegovi glavni kupci bili su Austrijanci.

Gotovo isključivo prodavao je veće količine, prema rečima istražitelja i to "četvrtine cigle teške jedan kilogram".

Snabdevao je oko 40 do 50 mušterija, a što su više zarađivali, više su morali da plate za drogu.

"Samo u jednoj nedelji prodavao je od tri do četiri kilograma kokaina", rekli su istražitelji.

Dileri su mu donosili sve vrste droge, a bio je poznat po odličnom kvalitetu. Kokain koji je policija zaplenila bio je 90 posto čist.

Osumnjičeni je, na primer, kupovao kilogram kokaina za 35.000 evra, a onda bi ga prodao za 45.000 do 48.000 evra.

Prema rečima istražitelja, pandemija korona virusa sa delimično zatvorenim granicama dovela je do toga da poraste cena droge.

#Beč

#Droga

#Hapšenje