AKTUELNO

Tokom jučerašnjeg dana carinici su u dva slučaja na Aerodromu Nikola Tesla i na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja oko 100.000 neprijavljenih evra.

Prekršaj na beogradskom aerodromu je otkriven 11. oktobra 2020. godine kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za prijavljivanje, zaustavljen 56-godišnji muškarac koji je doputovao letom iz Ciriha.

Prilikom prethodne rentgen kontrole pristiglog prtljaga pomenuti putnik, sa dvojnim švajcarsko-srpskih državljanstvom, selektovan je za detaljan pregled.

Foto: Uprava carina

Na uobičajeno pitanje carinika odgovorio je da sa sobom nosi samo lični prtljag, a na pitanje o gotovini koju nosi sa sobom, rekao je da kod sebe ima između 50 i 100.000 evra.

Foto: Uprava carina

U njegovom ručnom prtljagu, tačnije u torbi za laptop, pronađeno je tačno 100.000 evra u apoenima od po 200 evra.

Upitan zašto nije prijavio tako veliku sumu deviza, odgovorio je da to nije učinio, jer je video da je na crveni kontrolni prolaz stavljena traka, pa je pomislio da je taj kanal zatvoren.

Nakon što je putniku vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, uz zapisnik o učinjenom prekršaju je do okončanja sudskog postupka zadržano 90.000 evra.

Istog dana je i na prelazu Gradina otkriven interesantan pokušaj krijumčarenja deviza.

Naime 56-godišnji turski državljanin sakrio je 11.000 evra u čarapu, koja je pronađena u platnenom pojasu oko njegovog struka.

Foto: Uprava carina

Prethodno je cariniku pokazao novčanik u kome je zaista imao oko 6.000 evra, koliko je i prijavio prilikom izlazne kontrole na ovom prelazu.

#Uprava carina

#Zaplena