AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na današnjem skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, ukazao je na to da je u izveštajnom periodu, od jula do septembra ove godine, uočen značajan porast prekršaja u oblasti javnog reda i mira, što je posledica rušilačkih demonstracija koje su u julu održane ispred Narodne skupštine, u kojima je, kako je istakao, policija pokazala veliku uzdržanost.

„Gledali ste Frankfurt, Barselonu, Berlin, Pariz. Videli ste kako se tamo policija ponaša i reaguje na agresivne demonstrante. Pogledajte koliko se uzdržavala naša policija i zato odajem ogromno priznanje tim ljudima i njihovim starešinama što su izdržali da se ne suprotstave odmah i trudili se, dali svu priliku i vreme, da se huligani povuku i da se izbegne sukob“, naglasio je Vulin.

Ministar je istakao da policijski službenik Nebojša Apostolović, kome su u demonstracijama polomljene obe noge, sigurno nije bio ispred Skupštine jer je bio željan da se sa nekim bije.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Hoću da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću što ga nije zaboravio i što ga je odlikovao. On je zaslužio orden i taj čin govori o odnosu države prema policiji“, naveo je ministar.

Ministar Vulin je ukazao da se u javnosti često pravi ružna percepcija po kojoj je svako nasilje nad policajcem prihvatljivo i za koje sigurno ima neko opravdanje, što nije slučaj prilikom napada na druge profesije kada čitava javnost ustane da takvo ponašanje osudi.

„Policajac mora da bude zaštićen. On je zaštićen zakonom i od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, ali u javnosti moramo stvoriti percepciju da nije dozvoljeno napasti policajce i da ne postoji razlog koji to opravdava. Nije normalno i dozvoljeno baciti metalnu ogradu na policajce ispred Skupštine, nije normalno polomiti policajcu obe noge, i za to nema opravdanja“, poručio je Vulin istakavši da je glas poslanika u toj osudi važan.

#Aleksandar Vulin