AKTUELNO

Naser Keljmendi priveden je u Loznici.

Keljmendi, koji je okarekterisan kao narko bos, rođen je u Peći i državljanin je Srbije i Bosne i Hercegovine, ali dometi njegovog poslovanja (što legalnog, što ilegalnog) sežu i do Crne Gore, gde poseduje veliki broj nekretnina, ali i hotel na plaži u Ulcinju, pod imenom "Kaza gradne". Inače, Naser je vlasnik istoimenog hotela na Ilidži.

O tome koliko je njegovo bogatstvo veliko, govori i podatak da kada je 2007. godine izveden pred sarajevske tužioce, nije znao da navede koliko automobila poseduje, jer nije mogao da ih se seti, sa sigurnošću je naveo samo "hamera", "audija 8" i BMV-a X5.

Tokom devedesetih godina, kada je, čini se, njegovo poslovanje doživelo sam vrhunac, protiv Keljmendija su se vodile istrage u nekoliko država. Ipak, to nije bio prvi put da se našao pred sudskim organima. Još 1976. godine u Peći osuđen je na godinu i šest meseci zbog pokušaja ubistva.

Maja 2013. hapšen je u Prištini po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala BiH zbog organizovanog kriminala. Pritvor mu je 28. februara 2017. zamenjen kućnim, a 17. marta mu je potpuno ukinut.

Postupak protiv Keljmendija je preuzeo Euleks i suđenje mu je počelo 16. januara 2015. Oni terete Nasera da je kao vođe organizovane grupe bio odgovoran za ubistvo Ramisa Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Keljmendi je, prema podacima nekoliko službi, otišao toliko daleko da je organizovao oružani napad na kancelariju Unmika u Domu kulture u Peći, u nameri da uništi dokazni materijal o svojoj kriminalnoj delatnosti.

Navnodno je radio i za metohijski klan koij je predvodio Ramuš Haradinaj, makar tako govore operativni podaci BIA. Tokom devedesetih, bio je jedan od glavnih finansijera OVK, a sa svojom grupom držao je monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana na teritoriji Peći.

Zanimljivo je da je u jednom trenutku donirao novac za izgradnju džamije kod Sarajeva, a da su iz tamošnje Islamske zajednici tvrdili da nemaju mogućnost provere novca koji im donatori ustupaju, te ne znaju na koji način je on stečen.