AKTUELNO

Aplikacija 'Skaj' pruža trostruku zaštitu podataka, ali...

Bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović je gostujući u autorskoj emisiji Srđana Predojevića na TV Vesti istakao da je zlouptreba šifrovanih komunikacionih tehnologija i servisa predstavlja veliki izazov za sve bezbednosne službe u svetu.

Ova kriminalna grupa je koristila aplikaciju skaj. Ta aplikacija je specijalno kreirana, ima trostruki sistem zaštite, šifrovanja podataka. Šifruje naziv primaoca, ime pošiljaoca, samu poruku. Ima panik taster, ukoliko neko do istražnih organa pokuša da pristupi.

Ako je naša policija svladala ovu aplikaciju možemo dođi do krucijalnih stvari, naveo je Živanović, ukazavši da se taj softver ne može instalirati na svaki telefon.

- Ova aplikacija pruža zaštitu hardvera, operativnog sistema telefona i komunikacije. Ona ne pohranjuje podatke na serveru, nego u samom telefonu. Može se odrediti vreme trajanja poruke.Mogu se šifrovati i fotografije. Ako podaci nisu izbisani i ako je na pravilan način obavljeno digitalno forenzičko veštačenje možemo imati senzacionalna saznanja - naveo je Živanović.

Foto: TV Vesti

Glavni urednik portala Objektiv Dejan Vukelić kaže da očekuje da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost skupe, saberu i sortirijau sva saznanja i dokumenti prikupljeni tokom istrage.

- Možda bi mogla da bude i doneta odluka da deo tih dokaza bude predstavljen javnosti. Imam ambivalentna osećanja prema tome da li to treba prikazati javnosti, ali mislim da javnost treba da bude upoznata sa time o kakvim je ljudima reč - naveo je Vukelić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Saša Živanović

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja