AKTUELNO

Veljko Belivuk (36) privukao je svojoj kriminalnoj grupi i saradnike s druge strane Drine, gde je pored tamošnjih kriminalaca napravio saradnju i s političarima i biznismenima kako bi sebi obezbedio još veće kriminalno tržište, utočište, ali oružje sa crnog tržišta.

Uhapšeni Belivuk, zvani Velja Nevolja, igrao je veliku ulogu u "kavačkom klanu" iz Crne Gore s kojim je poslednjih godina oformio jaku saradnju. Belivuk je praktično bio vođa beogradskog ogranka ovog klana kojem je glavna delatnost distribucija kokaina, a očigledno je da ni tu nije hteo da se zaustavi, već je planirao spajanje njegove sa grupom koju je predvodio Darko Elez u Bosni i Hercegovini kako bi oformili jedan, najopasniji klan u Srbiji i na Balkanu.

Da nije planirao da se zadrži “samo” na kontaktu s Elezom, te je svoje kriminalne krake pustio dalje, u političke i ekonomske segmente ove zemlje, potvrđuju i saznanja da SIPA i MUP Republike Srpske vode paralelnu istragu s kolegama iz Srbije.

Istraživanjem tragova novca, istražni organi došli su do Ace Stanišića, visokorangiranog člana DEMOS iz istočnog dela Srpske, koji je ujedno i direktor državne firme u tom delu. Sumnja se da je on jedan od ključnih ljudi Belivukove grupe. Plan Velje Nevolje nimalo ne čudi stručnjake iz oblasti kriminalistike, koji za “Blic” navode da je saradnja organizovanih kriminalnih grupa u regionu, prvenstveno s onima iz Bosne i Hecegovine i Crne Gore, zasnovana na interesu, a da saradnjom uspevaju da sebi obezbede niz “pogodnosti”.

- Oni tako obezbeđuju veće kriminalno tržište, smanjuju rizik od otkrivanja tako što se lakše zaobilaze kontrole policije, carine i drugih državnih organa na putevima krijumčarenja narkotika, oružja, akciznih roba, migranata i dr., a izbegava se i krivična odgovornost, tako što brzim i lakim prelaskom državne granice postaju nedostupni policiji - priča Zoran Đurđević sa Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, poznanstva sklopljena u prestupničkoj sredini uz isti jezik, još uvek prisutne rodbinske veze, članovima organizovanih kriminalnih grupa pružaju mogućnost lakšeg pronalaska stanova (štekova), obezbeđivanje automobila, falsifikovanih putnih isprava, ali i često neophodnu finansijsku podršku za skrivanje.

- Tu svakako treba dodati da zbog velikog broja komada oružja na crnom tržištu, preostalog iz poslednjih ratova, vrlo lako dolaze i do oružja. Za naše organizovane kriminalne grupe je karakteristično da za skrivanje, ali i podršku u vršenju krivičnih dela koriste i naše državljane koji privremeno rade i žive u državama članicama EU.

Isto tako, potrebno je ukazati i na činjenicu da su izvršioci krivičnih dela s ovih prostora poznati kao jako sposobni i pouzdani u saradnji, tako da brzo i lako uspostavljaju kontakte i sklapaju poslove s organizovanim kriminalnim grupama iz drugih delova sveta. Poverenje je preduslov za saradnju a organizovane kriminalne grupe ga grade vršenjem krivičnih dela - objašnjava Đurđević.

Kriminalne grupe spajaju i vrednosni sistemi, smatra kriminolog Dobrivoje Radovanović.

- Organizacije tih vrsta kriminala sarađuju bez ikakvih političkih i nacionalnih granica. Njih spajaju zajednički poslovi i interes koji imaju - zaključuje on.

Zašto sarađuju klanovi iz regiona

Saradnja kriminalnih grupa sa klanovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore zasnovana je na interesu, konkretno saradnjom se:

» obezbeđuje veće kriminalno tržište,

» smanjuje rizik od otkrivanja tako što se lakše zaobilaze kontrole policije, carine i drugih državnih organa na putevima krijumčarenja narkotika, oružja, akciznih roba, migranata i dr.

» izbegava krivična odgovornost, tako što brzim i lakim prelaskom državne granice postaju nedostupni policiji.

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja