AKTUELNO

U presudi se navodi da je okrivljeni nesrećnu devojku tukao, grebao i sekao po rukama, vratu i grudima, te da je ona osećala "glad za vazduhom zbog udisanja krvi".

Petočlano sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović izreklo je juče okrivljenom Dejanu Daboviću (28) iz Herceg Novog kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović (25), a obrazloženje presude u koju je "Blic" imao uvid otkriveni su jezivi detalji gnusnog zločina koji se dogodio 26. decembra 2019. godine u Novom Sadu.

U presudi se navodi da je okrivljeni nesrećnu devojku tukao, grebao i sekao po rukama, vratu i grudima, te da je ona osećala "glad za vazduhom zbog udisanja krvi" sve dok nije izgubila svest i ubrzo potom preminula od zadobijenih povreda.

Okrivljeni Dabović je, kako stoji u presudi, dan pre izvršenja zločina došao iz Herceg Novog u Novi Sad i sreo se sa svojom žrtvom ispred zgrade u kojoj živela u Ulici Alekse Šantića. Dušanka je Daboviću tada rekla da se nakon raskida veze sa njim oseća srećno i da prema njemu više nema emocije.

- Okrivljeni je sutradan na istom mestu sačekao Dušanku i lišio je života iz bezobzirne osvete sposoban da shvati značaj svog dela i u stanju smanjene sposobnosti da upravlja svojim postupcima usled poremećaja ličnosti i afekta besa zbog raskida emotivne veze, ali ne do bitnog stepena. On je sačekao oštećenu noseći sa sobom prikriven nož dužine 33 centimetra sa oštricom dužine 19 centimetara u želji da oštećenoj vrati nesrazmernim zlom zbog zla koje je smatrao da mu je ona nanela prekidom dugogodišnje emotivne veze. Prilikom njenog dolaska uporno je pokušavao da joj oduzme mobilni telefon, pa ju je nakon prepirke, dok se branila podignutim rukama da bi zaštitila glavu, osam puta udario šakom i ogrebao noktima u predelu glave, četiri puta povukao oštricu noža preko njenih ruku i šaka i četiri puta ubo u predelu vrata i grudnog koša zbog čega je oštećena oko desetak minuta trpela bolove jakog intenziteta koji prevazilaze uobičajene bolove i osećala glad za vazduhom usled udisanja krvi – navodi se u presudi Daboviću.

Sudija Ivana Josifović je prilikom izricanja presude izjavila da je sud izvršio pravnu kvalifikaciju dela kao krivično delo teško ubistvo nalazeći da je psihološka pobuda iz koje je okrivljeni izvršio krivično delo – bezobzirna osveta, u želji da oštećenoj Dušanki vrati nesrazmernim zlom zbog zla koje je smatrao da je njemu naneto raskidom dugogodišnje emotivne veze. Dodala je i da činjenica da je krivično delo učinjeno na svirep način, predstavlja otežavajuću okolnost koja je cenjena pri odmeravanju kazne.

Foto: Privatna arhiva

- Ovo veće koje je pored navedenog imalo i neposredan uvid u držanje i ponašanje okrivljenog smatra da se radi o izuzetno opasnom učiniocu koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje, te da se kaznom od 20 godina ili blažom, neće ostvariti oni ciljevi specijalne ni generalne prevencije. Nedvosmislena odluka ovog suda je da je nužno i potrebno izreći najtežu kaznu doživotnog zatvora kojom će se, pored navedenog izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona, a istovremeno ostvariti i zahtevi pravednosti i srazmernosti između učinjenog dela i težine krivične sankcije. Pritom, nasilje nad ženama je u poslednje vreme u velikoj meri eskaliralo i nedopustivo često se događa da se lično nezadovoljstvo rešava i prevazilazi tako što se agresija usmeri i ispolji na ženi. Okrivljeni je jedan od tih izvršilaca, a ovo društvo tome mora stati na put – zaključila je sudija Josifović.

Sud je od olakšavajućih okolnosti cenio samo životnu dob okrivljenog koja međutim u odnosu na brojne gotovo isključivo otežavajuće okolnosti nije imala odlučujuć značaj.

- I oštećena koja je bila izrazito neagresivna tokom svih 10 godina njihove veze, lojalna, privržena okrivljenom čak i nasuprot savetima svoje porodice, imala i razumevanja za njegove poroke i neprimerena ponašanja, je bila mlada. Imala je samo 25 godina, završila fakultet i imala je ceo život pred sobom. Okrivljeni joj je iz bezobzirne osvete, zadovoljavajući svoje sebične psihološke pobude to oduzeo, želeći da je kazni što je rešila da završi njihovu vezu i da joj nesrazmernim zlom vrati za zlo koje je on smatrao da mu je ona pričinila kada je odlučila da život dalje gradi bez njega i daleko od njega – podsetila je sudija Josifović.

Dušankinoj majci mora da isplati tri miliona dinara

Okrivljeni Dabović je obavezan presudom i da majci pokojne devojke Mirjani Jocović na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova zbog smrti bliskog lica isplati iznos od 3.000.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate.

Majka ubijene Dušanke nije prisustvovala izricanju presude jer joj je, kako je rekla, jako teško sve to da sluša.

- Ovo je neopisiv bol. Od tuge za ćerkom mi je preminuo suprug. Nije izdržao ni godinu dana od njene smrti – izjavila je Mirjana Jocović.

Foto: Facebook.com

Dabović nije pokazao kajanje

Suđenju je prisustvovala samo Dušankina rođena sestra Danijela Žižić koja je sve vreme neutešno plakala dok Dabović nije pokazao ni trunku kajanja i žaljenja zbog počinjenog gnusnog zločina.

Okrivljeni Dabović je presudom obavezan i da kladionici, koju je opljačkao dan pre zločina, nadoknadi štetu.

Podsetimo, ovo je druga kazna doživotne robije koja je nakon promene zakona izrečena u Srbiji. Prvi kome je takva kazna izrečena bio je Ninoslav Jovanović iz Malče osuđen zbog otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša.

#Herceg Novi

#Ubistvo