AKTUELNO

Pevačica narodne muzike Jelena Krsmanović (33) nestala je oko 16 sati u naselju Crvenka u Borči. Potraga za njom još traje, ova vest odjeknula je kao bomba 2. aprila 2016. godine. Dan kasnije Jelena je pronađena mrtva.

Danas, 2. aprila, navršava se tačno pet godina od kada je pevačica Jelena Krsmanović brutalno ubijena u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, kada je sa suprugom Zoranom Marjanovićem i tada petogodišnjom ćerkicom otišla da trči. Za njenu smrt sudi se upravo njenom suprugu Zoranu, a narednih dana osvrnućemo se na istragu ovog ubistva koje su obeležile brojne kontroverze.

Nestanak

Te subote, 2. aprila 2016. godine oko 21.30 u medijima je odjeknula vest da je pevačica narodne muzike iz Borče Jelena Krsmanović nestala na nasipu u naselju Crvenka. Novinarske ekipe odmah su se uputile ka mestu nestanka gde su se našle sa njenim suprugom Zoranom Marjanovićem. U maskiranim pantalonama, crnoj jakni Marjanović je novinarima pokušavao da objasni šta se desilo. Kako je ispričao tada, Jelena je nestala oko 15 sati tog dana kada je otišla da trči. On i ćerkica, kako je tada rekao, polako su hodali za Jelenom na nasipu pored Dunava dok je ona džogirala ispred njih. Kako je rekao, ta staza je duga nekoliko kilometara i Jelena je odmakla od njih daleko.

- Mi dolazimo ovde skoro svaki dan da bi onda trčala. Auto parkiramo na prvoj rampi u Crvenki, te se ja s ćerkicom na poljani pored igram. Za to vreme ona otrči do sledeće rampe i vrati se nazad. Danas smo mi išli prema njoj, ali u jednom momentu smo je izgubili iz vida i posle je više nije bilo - uznemireno je pričao Marjanović.

Policijske ekipe okupile su se na tom mestu posle 23 sata, jer nestanak im je prijavljen tek tri sata ranije, nakon čega su krenuli u potragu.

Foto: Andrej Nihil

Ubistvo

Nekoliko sati kasnije, u zoru, 3. aprila, policija je pronašla njen mobilni telefon. A onda i gumicu za kosu. Ubrzo potom, u podne, nedaleko od mesta gde ju je navodno poslednji put zapazio suprug kako trči, na nekoliko metara udaljenosti od mesta gde je pronađen telefon, u kanalu zatrpanim granjem pronađeno je Jelenino telo. Već tokom uviđaja utvrđeno je da je pevačica pretučena nasmrt, a da ju je ubica udarao u potiljak sve dok nije izdahnula. Odmah po pronalasku Jeleninog tela Zoran Marjanović je priveden.

Početak istrage

Pevačicin suprug proveo je 48 sati u policiji. Tamo je saslušan, poligrafski ispitan, nakon čega je pušten na slobodu. Tada kreće istraga kojoj se na trenutke nije nazirao kraj. Policija je isušila kanal u Crvenki u nadi da će pronaći trag koji vodi do ubice ili oružje kojim je pevačica ubijena. Pretresene su kuće koje se nalaze u blizini mesta ubistva, a pojedini Boračanci su i privođeni. U sklopu istrage u samo tri meseca policija je saslušala preko 500 meštana. Deset dana od ubistva, pripadnici MUP upali su u kuću u kojoj su živeli Jelena i Zoran, odakle su izneli brojne predmete i poslali na veštačenje.

5 meseci od ubistva

Od ubistva su prolazili meseci, a hapšenja nije bilo. Zoran Marjanović postao je glavna zvezda u medijima gde je gotovo svakodnevno davao izjave. Parče slave tražili su i do tada nepoznati ljudi, navodna ljubavnica Zorana, samoprozvani stručnjaci... i svi oni iznosili su svoj stav o tome ko je ubica.

Krajem leta 2017. godine pevačicin suprug Zoran doneo je odluku da uđe u rijaliti. Tamo je proveo nekoliko nedelja, nakon čega je, zbog bojazni da će mu Centar za socijalni rad oduzeti starateljstvo nad ćerkom, napustio ovaj TV program. Dva dana od izlaska, dok je ulazio u svoju kuću iz šetnje, tačno 15 meseci od ubistva Jelene, 15. septembra 2017. godine, on je uhapšen - zbog sumnje da je ubio svoju ženu.

Foto: Andrej Nihil

Hronologija dešavanja na nasipu

Subota, 2. april

15.00 - Prema svedočenju njenog supruga Zorana Marjanovića, Jelena, on i njihova petogodišnja ćerkica su u 15 sati u subotu izašli iz kuće u Borči i krenuli u šetnju po Crvenki. Nekoliko minuta kasnije Jelena se prema priči Zorana Marjanovića odvaja od njih i odlazi na trčanje.

15.50 - Prema rečima Zorana Marjanovića, on shvata da mu je supruga nestala, te kreće da trči po nasipu i traži ženu.

16.47 - 17.10 Prema nalazima obdukcije, pevačica je ubijena u između

16.47 i 17.10 sati sa devet krvničkih udaraca oštrim predmetom u glavu. Postavlja se pitanje, ako su, prema rečima Marjanovića, na nasipu u to vreme svi tražili Jelenu, "i Zoran i porodica i prijatelji", kako nije čuo njene krike niti video ništa sumnjivo?!

20.00 - Jelenin suprug Zoran policiji prijavljuje da je Jelena nestala. Policija, porodica i prijatelji se uključuju u potragu. Mediji su, takođe, odmah objavili apel da se policiji javi svako ko ima neke informacije o nestaloj pevačici. Policijska potraga trajala je tokom cele noći.

Nedelja 3. april 2016.

5.00 - U nedelju rano ujutru policija na Crvenki pronalazi pevačicinu trenerku, patiku, mobilni telefon i tragove krvi.

12.00 - Nekoliko sati kasnije, samo nekoliko metara dalje, u kanalu iza šipražja pored puta policija pronalazi Jelenino beživotno telo.

18.50 - Zoran Marjanović prošao poligrafsko ispitivanje u policiji, međutim, on ni tada nije pušten iz policijske stanice.

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#godišnjica