AKTUELNO

Viši sud u Beogradu osudio je danas na 12 godina zatvora navijača Partizana Đorđa Prelića povodom optužbi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine, što tri godine manja kazna nego od one na koju je bio osuđen u odsustvu

Prelić je ranije u odsustvu bio pravosnažno osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine posle višegodišnjeg bekstva.

Današnom presudom stavljena je van snage prethodna presuda, mada je Prelić proglašen krivim zbog istog krivicnog dela teško ubistvo.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da donese pravosnažnu presudu.

U kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji, a pritvor mu je danas opet produžen.

Vučić specijalni gost na otvaranju Astana Ekspo 2017! Dolaze Putin i Điping!

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

On je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

Na početku suđenja negirao je bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći koji je takođe negirao krivicu i učešće u tuči.

On se tokom bekstva zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, a uhapšen je u septembru 2015. godine u Atini a potom izručen Srbiji.

#Bris Taton

#Kazna

#Zatvor

'