AKTUELNO

U dvorištu porodične kuće u kragujevačkom naselju Višnjak u nedelju unoć obesila se petnaestogodišnja A.S. Njeno beživotno telo pronašli su majka i brat, a nakon uviđaja Viši tužilac je utvrdio da nema reči o nasilnoj smrti, već da se radi o samoubistvu, te nije dat nalog za obdukciju.

Kada su videli strašan prizor, ukućani su pozvali Hitnu pomoć neposredno pre ponoći, ali pokušaj reanimacije nije uspeo, pa su lekari mogli samo da konstatuju smrt.

Šta je ovu učenicu osmog razreda nateralo da digne ruku na sebe, za sada može samo da se nagađa. Pravi motiv za očajnički potez maloletnice ne vide ni poznanici i komšije, a ni njeni nastavnici.

U porodici preminule devojčice, juče niko nije smogao snage da kaže bilo šta u vezi ove tragedije. Nemi i skrhani od bola, njeni najmiliji su primali mnogobrojne prijatelje i rođake koji su došli da im izjave saučešće i da pokušaju im pruže reči utehe.

Komšije ove porodice imaju samo reči hvale i za A.S., i za celu porodicu. Kako kaže komšinica koja je zamolila da ostane anonimna, „A.S. je živela u kući sa majkom Gordanom, bakom Milenom, starijim bratom i malom sestricom.

- Njen otac Zoran je vredan čovek, i trenutno je u Italiji gde radi. Cela porodica je poštena, radna, deca su lepo vaspitana i dobra. Malu smo viđali često u prodavnici, dođe tako sa mlađom sestricom koju je mnogo volela. Brat joj je već srednjoškolac. To su kulturna deca, koja se uvek lepo jave, i nikada nisu pravila probleme. Pre neki dan sam je videla na ulici, i sve je bilo sasvim normalno, Niko nije mogao da nasluti šta će da uradi. Ova vest nas je jutros sve šokirala, i sasekla - kaže komšinica.

Dalibor Tvrdišić, direktor Osnovne škole „Dragiša Mihailović“ je rekao u ime kolektiva da je osvanuo „jako tužan dan uškoli jer je učenica osmog razreda iznenada preminula“.

Njena vedrina, osmeh i druželjubivost svima će nedostajati.Naše iskreno saučešće izjavljeno je porodici. Naše iskreno saučešće je je izjavljeno porodici. Ovaj tragični događaj veoma je potresao naše učenike i nastavnike. Škola je formirala tim za krizne intervencije, koji će pružati podršku učenicima, roditeljima i nastavnicima, rekao je Tvrdišić. Učenica je bila dobar đak, poteškoća i problema u učenju nije imala. Ako budu želeli da prisustvuju sahrani, učenicima će biti omogućeno i to ćemo da organizujemo. Događaj je sam po sebi tragičan, i veliki je gubitak za školu. Zatečeni smo, a posebno je teško što je to učenica završnog razreda, da njene drugarice i drugovi treba da polažu završni ispit. Ona je polagala probu male mature, postigla je dobre rezultate, i ništa nije ukazivalo na probleme - kaže Tvrdišić.

Kako kažu u upravi ove škole, „vršnjačko nasilje u ovoj školi gotovo i da ne postoji, jer je analiza MUP utvrdila da je među najbeznbednijim školama ne samo u Kragujevcu već i u republici.“ Zbog toga se eventualno nasilje u školi izuzima kao mogući razlog samoubistva.