AKTUELNO

Milutin Jeličić Jutka (59), bivši predsednik Opštine Brus, uhapšen je juče zbog sumnji zbog mahinacija oko državnog zemljišta na Kopaoniku, na teritoriji opštine Brus. Jeličić je iza rešetaka ponovo završio, samo četiri dana nakon što je izašao sa izdržavanja kazne zbog seksualnog uznemiravanja svoje sekretarice M.L.

Policija je juče oko šest sati opkolila zgradu u kojoj živi Jutka, a on je ubrzo nakon toga i priveden.

- Nedeljama unazad inspektori iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala češljali su papire u Opštini Brus – otkrio je izvor iz opštine.

Sumnja se da je Jutka tokom 2017. i 2018, bez odluke članova većine, doneo zaključak kojim se dozvoljava postavljanje sedam privremenih objekata na teritoriji opštine Brus. Na osnovu toga, fizička lica mogla su da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park "Kopaonik", na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je zloupotrebio službeni položaj.

Osim Jutke, uhapšeni su Aranđel S. (48), nekadašnji zamenik predsednika Opštine Brus i član Opštinskog veća, Miloš A. (44), pomoćnik predsednika Opštine Brus za ekonomski razvoj investicije, R. G. (56), komunalni inspektor, M. I. (56), administrativni radnik u Opštini Brus i Snežana M. iz Smedereva.

POKUŠALI DA IH LEGALIZUJU

Takva odluka nije u nadležnosti Veća, pa je na taj način pribavio korist budućim investitorima da pred nadležnim organima predstave da su imovinsko- -pravni odnosi sa Opštinom Brus regulisani, na osnovu čega je investitorima omogućeno priključenje na komunalnu infrastrukturu. M.L. nekadašnja Jutkina sekretarica, izjavila je juče da opština ima 24 nelegalna objekta na Kopaoniku.

- Takvih objekata ima mnogo. Te objekte je takve i dodeljivao, bez ikakve nadoknade i javnog nadmetanja. Nažalost, ti objekti su i postavljeni na određeni period, ali tako mogu da stoje 100 godina. Nije bilo nikakvog ograničenja. Uglavnom ih je davao ljudima koji su trebali njemu nešto da završe. Jedan objekat je dao samo dan pre saslušanja u Tužilaštvu, 11. aprila prošle godine. Ovde svi pričaju da je dodeljen jednom bivšem funkcioneru. Ti objekti se samo vode kao privremeni. Stoje tako, nema ograničenja, dok on ne odluči drugačije. Čak pokušaju da ih legalizuju - kaže ona.

PRIBAVILI KORIST INVESTITORIMA

Miloš A. mu je u tome pomogao tako što je planove objekta ovih sedam investitora uneo u Plan postavljanja objekata na teritoriji opštine Brus i u ime nekih formalnih investitora podnosio zahteve za dobijanje saglasnosti, a zatim od istih zahtevao da dobijene saglasnosti za izgradnju objekata prenesu na stvarne investitore. Takođe, Miloš A. je uticao na komunalne inspektore R. G. i I. S. da ne vrše kontrolu gradnje montažnih objekata, iako su bili u obavezi da to učine, te su na taj način ovi inspektori pribavili korist investitorima da završe započete objekte i iste koriste, jer nisu doneli rešenje o uklanjanju objekta.

PREKORAČIO SLUŽBENI POLOŽAJ

Jeličić se tereti i da je iskorišćavanjem i prekoračenjem svog službenog položaja pribavio korist FK Kopaonik 1931, tako što mu je iz budžeta opštine dodelio i preneo novčana sredstva u iznosu od 2.500.000 dinara, iako ovaj klub nije ispunjavao uslove za dodelu sredstava. Jutki je određeno zadržvanje do 48 sati. Jeličić je 23. aprila pušten na slobodu nakon što je izdržao tromesečnu zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji nad sekretaricom Marijom Lukić. Jutka se iza rešetaka našao 25. januara ove godine. Svoje zatvorske dane proveo je u KPZ Ćuprija.