AKTUELNO

Uroš Vujović (22), sin poznatog fudbalskog sudije Maja Vujovića, i njegov prijatelj Nemanja Toprek (23) koji su osumnjičeni da su brutalno prebili Nikolu Ćuluma (22) 1. februara ove godine u klupskim prostorijama stadiona Fudbalskog kluba ’’Vojvodina’’ pušteni su danas da se brane sa slobode bez obzira na to što su prema nezvaničnim informacijama odmah nakon incidenta pobegli u Republiku Srpsku.

- Obojica su danas saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu koje postupajućem sudiji Osnovnog suda nije ni predalo predlog za pritvor. Njima je odmah ukinuto prethodno određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i oni se nalaze na slobodi. Zanimljivo je da su svi mladići, sem Vujovića i Topreka, za koje se sumnja da su učestvovali u tuči već procesuirani. Nekima je određen pritvor, neki su pušteni da se brane sa slobode, a Vujović i Toprek su pušteni samo dan nakon hapšenja bez obzira na to što postoji osnov sumnje da su pobegli nakon incidenta u Republiku Srpsku – priča za "Blic" izvor iz novosadske Palate pravde koji je upoznat sa ovim slučajem.

U novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu potvrdili su za "Blic" da su Vujović i Toprek saslušani danas zbog sumnje da su počinili krivična dela nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda.

- Osumnjičeni su saslušani danas u prostorijama ovog Tužilaštva nakon čega im nije određen pritvor, jer ne postoje razlozi za određivanja istog, te imajući u vidu da je pred ovim Tužilaštvom u toku postupak preduzimanja određenih dokaznih radnji. Bliže informacije vam ne možemo saopštiti u ovoj fazi – rekli su za "Blic" nadležni iz Osnovnog javnog tužilaštva tako da smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li se uopšte terete za neko krivično delo.

Vujović i Toprek imaju više prijava za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda a u zapisniku prijave koju je Ćulim podneo dan nakon što je pretučen stoji da su ga osumnjičeni pretukli u klupskim prostorijama FK Vojvodine, odnosno svečanom klupskom salonu, koje je dato na raspolaganje navijačima, a gde je navodno uprava kluba odbila da stavi kamere. Svetlo u sobi bilo je ugašeno te se ne zna ko je tačno koliko udaraca naneo oštećenom i čime, ali su ga naizmenično udarali u kontinuitetu, otprilike sat vremena.

- Skinuli su mu farmerice i donji deo veša, pa su ga tako nagog, udarali drvenim letvama. Oštećeni je padao i ustajao, kako ustane, tako su ga opet udarali da padne. Tokom tuče su mu govorili da je cinkara, da namešta svoje navijače. Oštećeni je nekoliko puta gubio svest – stoji u zapisniku.

Ćulum je pokušao da pobegne ali mu napadači to nisu dozvolili i nastavili su da ga tuku. Kada je konačno u tome uspeo javio se u Urgentni centar gde su mu konstatovane teške telesne povrede u vidu polomljene leve jagodične kosti i levog dela gornje vilice.

Napadači su inače "vođe" navijača Vojvodine i saradnici Slobodana Milutinovića Snajpera poznatog kao bivšeg telohranitelja nekadašnjeg predsednika FK "Vojvodina" Ratka Butorovića, čuvenog Bate Kankana, koji se našao na čelu navijača Vojvodine "Firmaša".

Milutinović je uhapšen na Jahorini u Republici Srpskoj, u jednom hotelu, 3. marta ove godine, ali je ubrzo pušten nakon kriminalističke obrade i nepostojanja osnove za dalje zadržavanje. Priveden je zbog navodno nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, te drugih krivičnih dela. Na njega je čak tri puta pokušan atentat postavljanjem eksploziva pod automobile. Milutinović je do pre mesec i po dana bio i član Upravnog odbora FK Vojvodina ali je podneo je ostavku.

- Povodom višemesečnih negativnih spekulacija u medijima u vezi sa aktuelnom situacijom u tom klubu, koje su, potpuno iracionalno povezivane i sa članstvom Slobodana Milutinovića u Upravnom odboru kluba, on podnosi neopozivu ostavku na funkciju člana Upravnog odbora - saopšteno je tada na sajtu FK Vojvodina.