AKTUELNO

Jovana Đ.(22) iz sela Batote kod Brusa pravosnažno je osuđena za ubistvo pri porođaju deteta, na 12 meseci zatvorske kazne, koju će izdržavati kod kuće uz primenu mera elektronskog nadzora.

Viši sud u Kruševcu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Brusu, gde je ovog februara odlučeno o jednogodišnjoj kazni. Kako se saznaje, tužilaštvo u Brusu tražilo je 18 meseci zatvora.

Na poslednjem pretresu prošlog novembra, okrivljena je priznala krivicu, ispričala kako je došlo do celog događaja i naznačila da se kaje. Ubistvo bebe dogodilo se 18. aprila, 2020. godine nakon što se Jovana Đ. porodila u kupatilu porodične kuće.

- Obdukcijom je utvrđeno da je rodila živo muško dete, a da je potom rukom otkinula pupčanu vrpcu i novorođenče nakon porođaja, dok je davalo znake života, zamotala u peškir i stavila ga u PVC kesu žuto-plave boje od praška i tom prilikom novorođenom detetu nanela povrede glave - navodi se između ostalog u optužnom predlogu.

Kako je utvrđeno tokom istrage, nakon porođaja, bebu je potom odnela na smetlište koje se nalazi na 100-ak metara od porodične kuće i tu ga i ostavila. Na tom mestu, našli su ga i istražitelji.

-Prvo je nađena posteljica i deo pupčane vrpce, a nakon toga i beba bez znaka života - kaže izvor.

Sve se otkrilo kada je mladoj porodilji pozlilo. Javila se lekaru lokalnog Doma zdravlja, koji je odmah utvrdio da je došlo do porođaja. U slučaj se uključila i policija, a devojka je transportovana na Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu. Za trudnoću nije znao niko u porodici.

#Beba

#prašak za veš