AKTUELNO

Pošto je na svetlo dana izašla vest o tome kako je kriminalni klan Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, danas je u velikoj akciji slovenačke policije uhapšeno nekoliko desetina članova slovenačkog dela međunarodne kriminalne grupe kavačkog klana.

Kako pišu slovenački mediji, ova kriminalna grupa koja potiče iz Crne Gore postala je poznata po tome da je ljudima sekla jezike i glave i sa njima igrala fudbal, a tela uništavala u kiselini.

Foto: Tanjug, Pixabay.com

Pohapšeni članovi su naime trgovali drogom i oružjem. Kako javlja Večer pod lupom polcije našlo se 60 osumnjičenih za koje se sumnja da su deo ove kriminalne organizacije, koja deluje i u Srbiji i šire po celoj Evropi.

Drogu i oružje prevozili u specijalnim automobilima

Policija više članova povezuje i sa preprodajom većih količina oružja, sa kojim su trgovali po Sloveniji, Slovačkoj, Holandiji i u Srbiji. Prodavali su poluautomatske puške i automatske pištolje, a sa njima su trgovali preko privrednih društava osnovanih u Kopru, koje su bile maska za trgovinu drogom i oružjem, koje su prevozili u specijalno prerađenim automobilima u kojima su prevozili i drogi u i novac. Oružje koje je dospelo u Sloveniju, kao i drogu skladištili su širom pokrajine Gorenjska.

Foto: Foto/MUP Srbije, Tanjug/Zoran Žestić

Policija i Specijalizovano državno tužilaštvo Slovenije otkrivaju da je slovenačka mreža "kavačkog klana" delovala od 2018. a pre nedelju dana u saradnji sa bezbednjacima iz inostranstva otkrila mreže koje su bile dobro sakrivene.

Zbog interesa istrage policija još uvek ne otkriva sve detalje, ali su tokom pretresa po kućama pronašli drogu, oružje i novac. Nezvanični podaci mariborske Večeri ukazuju da je slovenački ogranak "kavačkog klana" 3 godine iz Holandije i Španije nedeljno prevozio više kilograma različitih vrsta narkotika.

Šestorica moraju u pritvor

Na području policijskih uprava Ljubljana, Kranj, Maribor i Kopar kriminalistička služba Nacionalnog istražnog biroa zajedno sa policijskim specijalcima obavili su 23 kučna pretresa i uhapsili više ljudi.

Šestorica su morala u pritvor. Većina privedenih osumnjičenih pojedinaca imaće mogućnost da se brane sa slobode, ali to ne važi za šestoricu za koje se sumnja da su bili blizu vrha "kavačkog klana".

#Hapšenje

#Slovenija