AKTUELNO

Pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici, za 25. avgust zakazan je početak suđenja Mirku M. (62) iz Šida, kojem se na teret stavlja krivično delo obljuba zloupotrebom položaja.

Mirko M., koji se 12 godina bavio hraniteljstvom, prema optužnici je osumnjičen da je šest godina uznemiravao štićenicu M. V. (20), koja je smogla hrabrosti da ga prijavi Centru za socijalni rad i prekine agoniju, tek kada je napunila 18 godina.

Da je hranitelj polno uznemiravao štićenicu, koja je kod njega bila od svoje sedme godine, javnost je saznala polovinom januara 2019. godine. Mirko je, nakon saslušanja u tužilaštvu, priznao delo i potpisao sporazum o priznanju krivice, kojim je trebalo da bude osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Međutim, zbog reagovanja javnosti, koja je u startu osudila ovu kaznu, smatrajući da nije adekvatna, Osnovni sud u Šidu odbio je sporazum o priznanju krivice i tada je Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo istragu i podiglo optužnicu, koju je potvrdio sud.

Pre dve godine, kada je još bila učenica Srednje tehničke škole u Šidu, odmah nakon mesec dana otkad je dobila svoje građansko pravo, M. V. se požalila radnicima Centra za socijalni rad u Šidu, da duži niz godina trpi seksualno uznemiravanje od hranitelja. Kako je tada ispričala radnicima Centra, a i policiji, sve je počelo sa njenih nepunih 11 godina dodirivanjem po njenoj kosi i glavi, da bi se kasnije svelo na dodirivanje njenih grudi, genitalija, tražeći da i ona to radi njemu. Sve te godine, kako je navela, ćutala je iz straha zbog svoje budućnosti.

Nakon iznošenja celog ovog slučaja u javnost, devojka je dobila veliku podršku svojih školskih drugara i prijatelja, koji su bila uz nju, ali se ona veoma brzo odselila iz Šida.

Kako su pre dve godine rekli iz Centra za socijalni rad u Šidu, nikada nisu mogli da posumnjaju da se ovako nešto dešava, jer su Mirka i njegovu suprugu smatrali primerom hraniteljstva, kao porodične ljude koji su se trudili da detetu pruže sve što je u njihovoj moći.

NEMAŠTINA

M. V. je kao devojčica živela sa roditeljima, u velikoj nemaštini u Erdeviku. Majka kao teški psihički bolesnik nije mogla da se stara o njoj, nakon što joj se suprug ubio. Kada je dovedena u hraniteljsku porodicu bila je iznemogla.

#Suđenje

#obljuba