AKTUELNO

Trčao je oko zgrade sa drugarima, a onda se samo srušio.

Dečak iz Zagreba preminuo je posle ispijanja energetskog pića. Lekari na zagrebačkom Rebru nisu uspeli da spasu dečaka.

Velike doze kofeina i taurina iz energetskih napitaka za decu su toksične, ali ih deca, nažalost, piju, piše hrvatski "Večernji list".

Reanimacija je bila uzalud

Doktori na Rebru dečaka su dugo reanimirali, nažalost, uzalud. Samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima, trinaestogodišnjak je preminuo. Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila pre desetak dana. Dečak je s prijateljima tog dana bio u bioskopu, gde je navodno popio veću količinu energetskog napitka.

Nakon bioskopa, vratili su se u kvart i prijatelji su se trkali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dečak u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gde su ga bezuspešno nastojali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Opasno i u malim dozama

Lekari, svakako, ne mogu govoriti o slučaju nesretnog dečaka kojeg su bezuspešno nastojali spasiti.

– Uopše govoreći, osim šećera koji nije dobar, za decu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati trovanje, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti otrovne za mladi organizam – kaže dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.

Stimulirajući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posledice na čitav organizam. Cirkulacija i dostava kiseonika i hranjivih supstanci celom organizmu postaje nedostupne i to utiče na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

– Puls se može dići, npr, s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, telo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se veštački postigne taj broj otkucaja, telo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – opisuje dr Rubić.

Naime, čovekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

– Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije možeš se naći u intenzivnoj na aparatima i lekovima koji održavaju život. Energetsko piće može biti okidač za tu situaciju – govori lekar.

Kao pedijatrijski lekar susretao se, kaže, dok je radio u Klaićevoj sa slučajevima dece koja su zbog energetskih pića bila hospitalizovana, ali do sada nije bilo reanimacije i fatalnog ishoda.

– Deca i mladi to ne bi trebali uzimati jer je stimulans koji daju energetska pića nepotreban je za njihov uzrast i njihove dnevne potrebe. U prodavnici se može svašta kupiti, pa tako i proizvodi čija konzumacija u prevelikim dozama može biti otrovna. No ovo može i u malim dozama biti opasno – poručuje dr. Rubić.

Slično kao za energetska vredi i za sportska pića namenjena rehidraciji. Pedijatri ih ne preporučuju deci jer imaju velike količine natrijuma. Voda je najbolji način rehidracije kod sportskih napora dece.

Zabraniti prodaju maloletnicima

Jedna limenka energetskog napitka, zavisno o veličini, sadrži između 80 i 150 miligrama kofeina, ali to može biti i 320 mg. Prihvatljiv dnevni unos kofeina varira od osobe do osobe, ali za većinu pa i za adolescente to je oko tri miligrama po kilogramu telesne težine. Prekoračenje dnevnog unosa kofeina može izazvati neprijatnost, ubrzani rad srca, drhtavicu, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i porast krvnog pritiska pa zdravstveni radnici godinama ukazuju na opasnosti od energetskih napitaka.

Mešanje pak energetskih napitaka s alkoholom kod konzumenta stvara privid manjeg pijanstva. Inicijativa za zabranu prodaje energetskih pića maloletnicima pre tri godine nije prošla u Hrvatskom saboru. Premda je i udruženje proizvođača Energy Drinks Europe članovima sugerisalo da u svojim reklamama ne ciljaju decu i ne prodaju proizvode blizu škola, deca i mladi najveći su konzumenti tih napitaka. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 68 odsto adolescenata i 18 posto dece konzumira ih redovno.

#Dečak

#Hrvatska

#Smrt

#Zagreb