AKTUELNO

Darko Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora, a danas je objavljena vest da je Vrhovni kasacioni sud odlučio da poništi ovu pravosnažnu presudu za Šarića i ostale osuđene.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne. Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Foto: E-Stock/Đenka

Podsetimo, Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Šarić se, nakon pet i po godina, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970.

Šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih đela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sledeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. godine na kaznu od četiri godine zatvora.

Ponovo je 1996. godine osuđen na kaznu od četiri meseca zatvora. Dve godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva meseca, a posle tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca.