AKTUELNO

Profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću preti kazna zatvora od čak dve decenije zbog navodnog silovanja učenica i nedozvoljenih radnji koje je izvršavao nad njima.

Viši sud u Beogradu potvrdio je prošle nedelje optužnicu protiv Miroslava Mike Aleksića kojom ga tereti za obljubu i seksualno zlostavljanje svojih sedam učenica u školi glume u Beogradu,a utvrđeno je da je silovanje i nedozvoljene polne radnje izvršavao u periodu od 2008. do 2020. godine.

Zbog ovih dela Krivičnim zakonikom njemu je zaprećena kazna od pet do 15 godina robije, odnosno od dve do 10 godina zatvora.

U praksi to ne znači da će on biti osuđen na 15, odnosno 10 godina, već će za svako krivično delo koje mu se stavlja na teret kazna morati da bude izrečena posebno.

Prema rečima Milana Kneževića, iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije i osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci, prema Krivičnom zakoniku Srbije, Aleksiću može biti izrečena maksimalna kazna zatvora od 20 godina. Pojasnio je i na osnovu čega.

Ukoliko se dokažu svako silovanje i nedozvoljene polne radnje za koje se tereti, njemu će za svako delo biti izrečena posebna sankcija. Hipotetički, njemu se na teret stavlja više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a za svako od njih je zaprećena maksimalna kazna od 15, odnosno 10 godina zatvora.

- Priliikom izricanja presude sud izriče jedinstvenu kaznu, a koja kako predviđa Krivični zakonik ne može premašiti 20 godina, iako je možda kazna kada se saberu sve sankcije koje mu mogu biti izrečene, veća - objašnjava Knežević.

Dok se čeka pravosnažnost optužnice Aleksić dane provodi u pritvoru. On je uhapšen u januaru ove godine, nakon što su ga učenice škole glume u kojoj je predavao prijavile za silovanja i seksualna zlostavljanja.

Prva je u javnost istupila glumica Milena Radulović koja je otkrila da ju je Aleksić silovao kada je imala 17 godina. Kako je tada ispričala, to se desilo nekoliko puta. Milena je rekla da su ona i nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavile policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao.

Dokazi za 7 žrtava, preostale tri biće svedoci

Nakon njienog istupanja u javnost počele su da se javljaju i druge devojke. Tokom istrage utvrđeno je da je bilo čak, ali i najmanje 10 Mikinih žrtava, ali su dokazi prikupljeni samo za njih sedam. Preostale tri, će na sudu da govore kao svedoci. Svake žrtve su podvrgnute i psihijatrijskom veštačenju kako bi se utvrdilo kakve je posledice po njih ostavilo zlostavljanje koje su trpele.

"Veštačenja pokazuju da govore istinu"

Punomoćnik nekih od žrtava Jugoslav Tintor ispričao je nakon što im je nalaz uručen da je komisija veštaka neuropsihijatara i psihologa, zaključila da su one trpele “psihičke patnje visokog intenziteta”.

"Dobili smo nalaze i mišljenja, koja se razlikuju od žrtve do žrtve, ali u suštini potvrđuju njihove iskaze i pojačavaju optužbu protiv okrivljenog", naglasio je Tintor.

#Hronika

#Mika Aleksić

#Srbija

#Suđenje