AKTUELNO

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je zlupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.

Istom presudom izrečena im je i zabrana obaljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.

Istom presudom izrečena im je i zabrana obaljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.

Ovo je prvostepena presuda na koju i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da ulože žalbu.

Sud je zaključio da su optuženi krivi, te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužilaštvo tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postvaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

NIJE IZDRŽAO! Preminuo mladić koji je pao sa žičare na Adi

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko 2 miliona dinara.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Današnjom presudom sud je zaključio da su dokazani navodi optužnice, a Dulić Janjić i Drobnjak krivi za krivična dela za koja se terete.

Dulić, Janjić i Drobnjak se optužnicom terete da su na gore navedeni način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina. zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

#Oliver Dulić

#Presuda

'