AKTUELNO

Srbin Ivan Rudić (36) osuđen je u Italiji na doživotnu robiju zbog ubistva Konsolata Inđenua u leto 2019. godine i tako se, pored Igora Vaclavića i Tonija Krstića, upisao na neslavni spisak naših državljana koji su u ovoj zemlji dobili maksimalnu kaznu.

Strava i užas

Da podsetimo, Rudiću se sudilo zbog ubistva prijatelja, koga je posle svađe u baru pretukao do smrti, pa bacio sa litice da bi izgledalo kao da je nesrećni Konsolato pao u provaliju. Rudićev drug, rumunski državljanin Mihaji Apopej, osuđen je na dve godine robije zbog prikrivanja zločina. - Rudić je osuđen na doživotni zatvor, baš kako je tužilac Bruno Fedeli i tražio na poslednjem ročištu - prenosi Il resto di Karlino. Advokat Gabrijela Moča, koja zastupa Rudića, najavila je žalbu.

- Čekamo da čujemo obrazloženje ove presude, ali svakako ćemo se žaliti. Postoje stvari koje se ne slažu ovde - navela je za portal advokatica. Rudić neće robijati u samici, ali je, pored zatvorske, osuđen i na novčanu kaznu. - Moraće da plati 80.000 evra sinu i udovici žrtve, kao i 15.000 evra troškove suđenja. Obrazloženje presude biće objavljeno za mesec dana - pišu mediji.

Najtraženiji begunac

Ista presuda izrečena je 2019. godine i Igoru Vaclaviću, nekada najpoznatijem beguncu, zbog dva ubistva u Italiji. Vaclavić je, da podsetimo, u proleće 2017. godine u regiji Ferare i Bolonje ubio čuvara šume Valerija Verija i vlasnika bara Davida Fabrija. - Vaclaviću je suđeno u odsustvu pošto je on krajem 2017. godine uhapšen u Španiji, gde je usmrtio troje, a ranio dvoje ljudi. On je tokom suđenja preko video-linka saopštio sudu u Bolonji da je pucao na svoje dve italijanske žrtve jer su oni za njega bili policajci i morao je da ih obori - preneli su mediji. Igor Vaclavić, međutim, i dalje se nalazi u španskom pritvoru, a u ovoj državi mu se sudi za zločine počinjene na njihovoj teritoriji.

Zločin u Rimu

Toni Krstić (33), poreklom iz Srbije, osuđen je prošle godine u Rimu na doživotnu robiju zbog ubistva pastorke Samante (3) u aprilu 2016. Njemu se sudilo jer je nesrećnu devojčicu tukao do smrti sušilicom za veš, mokrim kaišem, cipelama, šutirao ju je, šamarao i čupao joj kosu iz korena. Osim Krstića, osuđena je i devojčicina majka na 12 godina robije jer nije pružila pomoć detetu. - Krstić se žalio sudu i tvrdio da je Samantu ubila njena majka, ali je Apelacioni sud odbacio žalbu i potvrdio mu presudu - preneli su mediji.

Autor: