AKTUELNO

Ožalošćena rođaka kaže da je u utorak trebalo da preuzmu tela, ali je to odloženo da bi se upotpunila obdukcija.

- Goran je pre dve godine prodao kuću u Moravcu da kupi ćerki stan, a radio je od jutra do večeri u menjačnici kako bi joj ispunio tu želju. Verujem da su zbog tog novca ubijeni. Nema drugog razloga. Ne znam koja je suma u pitanju, ali taj novac nije nađen - kaže Verica Đokić, snaja Gorana Đokića (57), koji je sa suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25) ubijen pre deset dana u okolini Aleksinca.

To će biti učinjeno danas, kada će biti poznat i datum sahrane. Ona kaže da joj je najteže kada pomisli da su samo nekoliko sati pre zločina bezbrižno sedeli u njenoj kući i pričali do kasno u noć.

Foto: Privatna arhiva, Tv Pink Printscreen, Informer.rs/D.K.

- Kad pomislim da nam je to bio poslednji put da smo ih videli. Gordana i ja smo sedele na krevetu i pričale, a ostali su bili u gornjoj kući. Kada je videla da je već ponoć, rekla mi je: "Deverična, tebe čeka posao sutra, a vidi koliko je sati. Krećemo mi polako" - zastaje Verica, dok joj suza suzu stiže. - Divne ljude smo izgubili. Evo, možete da pitate celo selo kakvi su bili.

Komšije, koje su i u utorak dolazile u kuću Goranove majke Stojanke da izjave saučešće, kažu da je to što se dogodilo Đokićima zaista strašno.

- Od pre dva dana, ovde i da neko nešto zna, ne sme da kaže. Naplašio se narod. Snimke kamera, koje su radile u selu, uzela je policija - navode u Đokićevom komšiluku i dodaju da Goranova majka, od kada se dogodio zločin, leži u krevetu potpuno skrhana.

Foto: D.K./Informer, Kurir.rs/Marko Smiljković, Foto/MUP Srbije

Kako "Novosti" saznaju, tela pobijene tročlane porodice Đokić nisu pronađena slučajno niti nasumično, već se do Gorana, Gordane i Lidije došlo analizom baznih stanica mobilne telefonije. Inspektori su uz pomoć operatera, danonoćnom istragom i analizom, došli do lokacije na kojoj su poslednji put registrovani aparati oca i ćerke.

Na tom potezu su pripadnici policije pojačali "češljanje" terena i tako došli do ogromnog smetlišta i jame u kojoj su bila tela Đokića, u ataru sela Moravac.

- Nekoliko sati ranije, 12 kilometara dalje, pronađen je izgoreli auto ove porodice i u njemu čaura - navodi se.

- Otac, majka i ćerka ubijeni su sa po dva hica u grudi i glavu. Tela su potom posuta benzinom i zapaljena. Vatra je najviše oštetila telo devojke, što je dodatno otežalo obdukciju. Pucano je iz dva oružja, najverovatnije pištolja kalibra devet i 7,65 milimetara. Verujemo da je u zločinu učestvovalo više ljudi.

Prema nezvaničnim informacijama, porodica Đokić je najverovatnije oteta, a Goran je potom primoran da siđe sa asfaltnog puta i da nastavi da vozi po nasipu uz Južnu Moravu.

Foto: Privatna arhiva

- Ceo događaj, od otmice pa do paljenja auta, odigrao se od 00.30 pa do 2.30 - navodi se.

- Jer, jedna od kamera je registrovala u blizini atara sela Tešice prolazak Đokićevog crnog "pasata" u 2.05. Prema nekoj rekonstrukciji, ubice su posle zločina nastavile kretanje i došle do sela Tešica. I tu ih je kamera snimila kada su prelazili most i sa druge strane Južne Morave, u gustom šipražju, zapalili automobil kako bi uklonili tragove.

Nedvosmisleno je utvrđeno da su Đokići ubijeni na jednoj lokaciji, a potom su tela doneta do smetlišta i zapaljena. Ne isključuje se mogućnost da su ubijeni i u "pasatu".

- Postoji nekoliko tragova na kojima se radi - ističe se.

- Krug se polako steže. Imamo indicija i određena saznanja ko bi mogao da bude "mozak" zločina, a i ko je ostatak "ekipe" koja je sprovela u delo krvavi plan. Tiper je napustio zemlju, ali to ne znači da će izbeći odgovornost.

Foto: TV Pink Printscreen

USKORO IMENA POČINILACA

- Porodica Đokić je očigledno bila žrtva organizovane kriminalne grupe. O profesionalnosti ovog krivičnog dela svedoči i sam način. Tela su spaljena, delo se dogodilo na mestu gde nije bila pokrivenost kamerama. Znali su na pravi način da sakriju tragove, znali su i gde je sakriven novac. Imali smo ovakvih slučajeva, ali ne mnogo. Mislim da će policija rasvetliti ovo krivično delo i uskoro ćemo imati imena počinilaca - rekao je Ratomir Antonović, iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu.

PROSTRELNE RANE NA GLAVI I GRUDIMA

Obudkcijom je utvrđeno da su Lidiji i njenoj majci Gordani zločinci pucali u grudi i glavu. Rane su prostrelne. Goranu je, takođe, pucano u glavu, ali se zrno od jednog hica zadržalo i ono je pronađeno tokom obdukcije. Tela su u jamu bačena jedna na drugo, a poslednje, na vrhu, bilo je Goranovo. Njihov zapaljeni automobil nađen je u ataru sela Tešica, da bi nekoliko sati kasnije i ugljenisana tela bila pronađena u šiblju u ataru sela Moravica, oko pet kilometara daleko od glavnog puta.