AKTUELNO

Bivši sudija Specijalnog suda Gordana Božilović Petrović je za TV Vesti govorila o zločinu koji je potresao celu Srbiju. Tročlana porodica Đokić iz Aleksinca je na svirep i monstruozan način ubijena prošle nedelje, a policija danonoćno traga za počiniocima.

Podsećamo, porodica Aleksić je danas sahranjena, a tri tela, položena su u zajedničku grobnicu. Niška i aleksinačka policija i žandarmerija koje intenzivno rade na rasvetljavanju trostrukog ubistva porodice Đokić, danas su vršile pretragu u okolini mosta u Tešici.

Kako Božilović kaže, neophodni su dokazi da je određeno lice izvršilo krivično delo, jer oni ukazuju na način i vreme izvršenja dela. Govoreći o terminu "teško ubistvo" kada je u pitanju pravni smisao, Božilović dodaje da je u pitanju ubistvo koje ne liči na klasično, gde postoji više okolnosti.

Foto: TV Vesti

Ubistvo više lica, ubistvo na svirep način, iz koristoljublja, ubistvo člana porodice, koji je zlostavljan i još nekoliko okolnosti čine teško ubistvo, za koje je predviđena teža kazna, gde je minimalna kazna 10 godina, a maksimalna kazna jeste doživotna kazna, što je pre par godina i kod nas uvedeno - objasnila je Božilović.

Božilović je objasnila da kolege koji budu sudili ovaj slulaj, biće kolege koje imaju dosta iskustva kada su u pitanju ovakva dela. Ona objašnjava da ovakva dela izazivaju pažnju u javnosti, jer su ljudi, kako je istakla, ogorčeni.

Uticaj medija je veliki, oni reaguju na ovakva dela, jer su šokantna, i izazivaju rekaciju, jer su ovo strašne stvari. Sudije sude na osnovu znanja, i sam pritisak javnosti nema nekog značaja - dodala je Božilović.

Božilović se dotakla i smrtne kazne, koja je ranije bila prisutna u Srbiji, međutim, ona je ukinuta, te je doživotni zatvor sada alternativa za istu. Kada je u pitanju ovaj slučaj, Božilović ističe da je upravo kazna doživotnog zatvora upravo kazna kakva se očekuje za ubice porodice Đokić.

Foto: TV Vesti

U konkretnom slučaju imamo klasičan oblik teškog ubistva, i to na osnovu više okolnosti. Svaka od okolnosti, kada bi se pojedinačno posmatrala mogla bi biti osnov za teško ubistvo. Navode se sve tačke, iako se delo posmatra kao jedno teško ubistvo. To što je ubijeno više lica, što je u pitanju podmukao način, i ostalo, ceniće se kada se kazna bude izricala, što znači da će biti strožija - objasnila je Božilović.

Božilović je, takođe, dodala da će se tokom suđenja pojaviti i veštaci, koji će dati svoju usmenu reč, gde će i Tuđilaštvu, sudu, ali i ostalima, moći da se postavi pitanje ukoliko je nešto nejasno u samom slučaju.

- Obaviće se i psihijatrijsko veštačenje, gde će se utvrditi, da lis e radi o nekim bolestima, ili u drugom slučaju, da li je delo urađeno pri "zdravoj pameti" - rekla je Božilović.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

Autor:

#Gordana Božilović Petrović

#Tročlana porodica Đokić iz Aleksinca

#Ubistvo