AKTUELNO

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću pred suđenje povodom optužbi za više silovanja i polno uznemiravanje polaznica njegove škole.Aleksić je stigao u sud u 9:30 sa advokatom Zoranom Jakovljevićem. Advokat je na ulazu u sud uzviknuo: "Pobeđujemo, pobeđujemo".

Optuženi Aleksić je potom pred sudijom negirao optužbu. Detaljnu odbranu izneće naknadno na suđenju, koje bi trebalo da bude javno.

Punomoćnik oštećenih glumica, Jugosalav Tintor, zatražio je izuzeće predsednika veća sudije Zorana Božovića. Nakon toga, ročište je prekinuto pauzom do odluke o ovom zahtevu.

Punomoćnik oštećenih tražio je da se sudija Božović sam izuzme iz postupka, jer je već ranije odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, a što bi, kako smatra advokat, mogao da bude razlog da se kasnije ukine presuda, koju bi donelo njegovo veće.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Zahtev punomoćnika oštećenih prokomentarisao je za Telegraf.rs i advokat Miroslava Aleksica, Zoran Jakovljević.

- Ispostavlja se da oni brinu o procesnim pravima. Oni si zabrinuti da li će sudija biti nepristrasan. Opet se nastavlja taktika da su punomoćnici oštećenih veći katolici od pape. Pokušavaju da rade posao tužilaštva i mešaju se više nego što treba. Oni nemaju pravo da traže izuzeće, ovo je nekorektno jer punomoćnici oštećenih sve vreme insistiraju na ubrzanom vođenju postupka - rekao je Jakovljević.

Sudija se, međutim, nije izuzeo, a pripremno ročište je potrajalo zbog procesnih radnji.

- Tražili smo pomeranje pripremnog ročišta za 15. novembar da bi se odlučilo o svedocima, s obzirom na to da su Mikini advokati predložili 50, 60 svedoka, glumaca i režisera. Smatramo da su upravo ti svedoci ispadima u javnosti ometali istragu - rekli su advokati oštećenih.

Pripremno ročište odloženo je za 15. nobemvar, Jugoslav Tintor.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, i druge devojke.

Zbog toga je Aleksić uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, kada mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Pripremno ročište Aleksiću je trebalo da bude odžano 1. oktobra 2021. godine. Međutim, odloženo je pošto je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević obavestio sud da je pozitivan na virus kovid 19 i da ne može da dođe.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Aleksić je, sa druge strane, došao u pranji supruge i još jedne žene. U sud su tada bili i advokati, punomoćnici oštećenih glumica.

Ispred suda dve žene i jedan muškarac razvili su transparent "Verujemo Mileni Radulović", glumici koja ga je prva prijavila za silovanje u januaru ove godine.

Apelacioni sud u Beogradu, inače, potvrdio je početkom avgusta u celosti optužnicu protiv Aleksića.

#Miroslav Mika Aleksić