AKTUELNO

Penzionisani zagrebački kriminalista i stručnjak za potrage Branko Lazarević naglašava da je svaki nestanak, posebno ako se dogodi u drugoj državi, važno prijaviti odmah i da sa svim osobama treba postupati kao da su osumnjičene.

Tako je, smatra Lazarević, trebalo uraditi i sa nestankom Mateja Periša.

- Kad god osoba nestane, policiju treba obavestiti odmah, a policija treba da razmotri sve mogućnosti i da preduzme baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenario. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi takođe treba postupati kao da se dogodilo najgore - kazao je u ponedeljak za Dnevnik.hr iskusni zagrebački penzionisani kriminalista Branko Lazarević.

Naglasio je da je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar.

- Možda bi temeljem saradnje dve policije trebalo angažovati i dobrog kriminalistu iz Hrvatske koji će raditi na slučaju s kolegama iz Beograda - rekao je Lazarević.

Foto: Tanjug, Foto/MUP RH, Privatna arhiva

Penzionisani zagrebački policajac ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. decembra oko 18 sati, a mladić je poslednji put viđen skoro 16 sati ranije. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

- Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moje kolege i ja doslovno bismo priveli u stanicu sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim odmah bismo razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali kako bismo videli podudaraju li se svi navodi o nestanku - ističe Lazarević.

- Često je za razrešavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan. Mladići su primera radi mogli zapevati neku pesmu koja se domaćima nije svidela pa da ga nakon izlaska iz kluba neko dočeka i napadne. Ali to su za sada samo nagađanja - Lazarević je govorio opšte o pravilima potrage.

Kazao je i kako bi hteo da Matej Periš bude pronađen živ i zdrav, ali veruje da se samoj potrazi moglo i trebalo pristupiti puno ozbiljnije.

Autor:

#Matej Periš