AKTUELNO

Centar za forenzička istraživanja, koji je godinu dana nakon brutalnog ubistva Jelene Marjanović angažovala njena porodica, došao do rezultata da ona nije ubijena na nasipu. Nakon 3D rekonstrukcije zločina nadležnim organima su poslali sedam predloga za tok istrage.

Ekskluzivno, za Televiziju Pink sestra ubijene pevačice Teodora Krsmanović, kaže da porodica nije nila zadovoljna brzinom istrage nadelžnih organa i da su ih boleli natpisi u novinama o tome kako je Jelena Marjanović ubijena - od terorije da je ubistvo počinio kamiondžija, čovek sa štapom, ljubavnik...

Foto: Printscreen

- Posebno nas je pogodila priča o ljubavniku jer smo je dobro poznavali – navele je sestra pevačice koja je nestala 2. aprila prošle godine, a njeno telo je dan kasnije nađeno na nasipu u beogradskom naselju Borča.

Kako je navela, odlučili su da angažuju Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada.

- Porodica takođe smatra da nije ubijena na nasipu – istakla je Krsmanovićeva. Ona je dodala da je Jelena bila u kontaktu sa porodicom i da se svakodnevno čula sa majkom Zoricom, posebno imajući u vidu da je bila teško bolesna.

Sestra ubijene pevačice je govoreći o poslednjem telefonskom razgovoru Jelene i njene majke, navela da je Zorica zvala Jelenu i da više nije bila sigurna da je to njen glas.

- Mislim da je poziv usledio nakon što je majka zvala Jelenu – dodala je Krsmanovićeva, koja je za sestrin nestanak saznala te uveče i ne znam kada je ostala rodbina dobila tu informaciju, ali pretpostavlja u isto vreme kada je Jelenin muž Zoran to javio Zorici.

NIJE UPOZNALA VERENIKA SA PRIJATELJIMA? Glumica koju je upucao hirurg USKORO NA KUĆNOM LEČENJU (VIDEO)

Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja je otrio da se došlo do rezultata da Jelena Marjanović nije ubijena na nasipu, ali je otkrio i druge detalje iz rekonstrukcije zločina koji više od godinu dana potresa Srbiju.

DVE REČENICE KLJUČNE ZA TOK ISTRAGE

Prema njegovim rečima, dve rečenice koje su se pojavile u medijima su opredlile tok istrage.

Šipka nije otkrio o kojim izjavama je reč, jer bi morao i da kaže čije su, a Centar se bavi isključivo forenzičkim istraživanjem, a ne imenima.

U rekonstrukciji ubistva Jelene Marjanović učestvovali su sudski veštaci, anestezionog, trasolog, vodč pasa, specijalisti za 3D rekonstrukciju.

- Otišli smo na mesto gde se, prema priči Jeleninog supruga sve to dogodilo. Čim smo došli shvatili smo da je nemoguće da se tamo desilo ubistvo. Na takv zaključak nas je naveo vizuelni efekat, to je brisan prostor, izuzetna vidljivost, nemoguće da se bilo šta dogodi, a da muž ne vidi – objasnio je Šipka.

Tu teoriju potkrepljuje i činjenica da su ekipa Centra za forenzička istraživanja na nasip otišla godinu i sedam dana nakon ubistva i ni u jednom ternutku nisu bili samo na nasipu.

- Jednostavno isljučeno da se tamo dogodilo ubistvo. Imamo u vidu i izjavu muža da je Jelena odlučila da će trčati nasipom, a ne pored jezera. Ako ih je neko čekao, kako je mogao da zna za tu naglu promenu plana – dodao je Šipka.

Kako je ukazao, testirani su i zvučni efekti.

Foto: Printscreen

Udaljio sam se 600 metara od ekipe i čuli su me, a frekvencija mog glasa ne može da se poredi sa ženskim vriskom, istakao je Šipka, ocenivši da postoji masa tragova za rad, ali ih treba sklopiti u celinu.

- Porodici Krsmanović smo rekli da mi nećemo moći da uradimo kompletnu rekonstrukciju, jer nam nisu dostupni su podaci, već samo delimičnu i oni su se sa tim sližili. Nadležnim organima smo prosledili sedam predloga za istragu, od kojih bi bar jedno pozitivno rešenje dovelo do reazrešenja – dodao je Šipka.

U jezivi zločin umešano TROJE LJUDI?! Novi dokazi o ubistvu Jelene Marjanović

KO, GDE I KAKO?

Ključna pitanja su, istakao je gde, kad i kako.

- Gde nije? Nije ubijena na nasipu, na osnovu informacija i tragova. Na fotografiji gde se vidi kako Jelenino telo vade iz kanala vidi se da na njenoj majci nema tragova krvi, to znači da nije ubijena tu. Jelena je imala devet povreda na glavi, to je moralo biti obilno krvarenja, a tragova krvi nema u okolini. Dobili smo verodostojnu informaciju da na okovratniku majce nije bilo krvi, što znači da je udarce primala u ležećem položaju i da je na taj način i transportovana – rekao je Šipka.

Kako je dodao, Jelenino lice je bilo umazano sasušenom krvlju, što isključuje mogućnost da je ubijena u vodi.

Foto: Printscreen

- Nije imala mnogo vode u plućima, ali je imala grančicu u dušniku. To znači da je živa bačena u kanal i još nekoliko puta je refleksno udahnula. Umrla je od povreda na glavi – dodao je Šipka, ukazavši da se period između primanja udarca i smrti meri se desetinama minuta i da nema mogućnosti da je bila u stanju kome.

Istraga je u početku isključila mogućnost da je ubijena dan ranije, jer je u suprug prijavio nestanak u subotu i rekao da su tog dana otišli na trčanje.

- Isključujemo da je telo bilo doneto po danu na nasip. Treba imati hrabrosti da bacate leš, a da vas ne vide – napomenuo je Šipka i da je telo moglo biti doneto na nasip u noći između petka i subute, ili između subote i nedelje.

Foto: Printscreen

- Razmatrali smo obe opcije. Između petka i subote se ne uklapa u priču muža i razgovora sa majkom. Međutim, postoji detalj koji narušava tu tvrdnju. Toksikološki nalaz ne ukazuje na prisustvo bilo koje supstace koja bi je sprečila da bude budna, nema tragova vezivaja na rukama..Postavlja se pitanje gde je provela sve to vreme. Od Advoktska kancelarija Savić smo dobili informacije da je njeno telo bilo skroz u vodi, totalno prekriveno vodom, licem na dole. Ukoliko je telo bilo u vodi duže od sat vremena pas tragač verovatno ne bi mogao da ga nađe. To je otvorilo mogućnost da je ubistvo počinjeno u petak – naveo je Šipka.

Prema njegovim rečima, bitan detalj je i to što je Jelenina majka rekla da je ona pozvala Jelenu.

-Bitno je i kada su trenerka i telefon nađeni, ako pas tragač nije našao Jelenu, trenerku je morao da oseti. Takođe je važno u kom položaju je nađen telefon i kako je nemoguće bilo videti da telefon svetli budući da je sestra zavala sve do ponoći kada su joj rekli da to ne radi jer će se isprazniti baterija – dodao je Šipka.

#Istraga

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

'