AKTUELNO

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a povodom informacija iz medija da je muškarac u Malošištu kod Doljevca posle verbalne rasprave oštrim predmetom naneo više ubodnih rana nevenčanoj supruzi, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Niš, Centra za socijalni rad Doljevac i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

- Zaštitnik građana traži od CRS Niš i CRS Doljevac da ga u roku od 15 dana obaveste da li su imali bilo kakva saznanja da li je i kojim oblicima nasilja napadnuta žena bila izložena, ako jeste, koja su ovlašćcenja iz svoje nadležnosti preduzeli kako bi zaštitili žrtvu. Takođe, da li su obavestili predstavnike drugih institucija o postojanju nasilja i da li su radnici CSR postupali u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici - navodi se u saopštenju:

- Obzirom na činjenicu da je uhapšeni muškarac pre nekoliko dana izašao iz zatvora, Zaštitnik građana zatražio je od CSR Niš i Doljevac da odgovore i da li je bilo primene Programa podrške ili drugog Programa za socijalizaciju zatvorenika po odsluženju zatvorske kazne.

Prema pisanju medija da se radi o licu koje je ranije bilo osuđivano za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a da u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj da li je žrtva prijavljivala nasilje nadležnoj policijskoj upravi. Ukoliko jeste, da li su dežurni policijski službenici odmah obavestili nadležnog dežurnog tužioca. Ukoliko jesu, kakva uputstva i instrukcije su dobili od tužilaštva.

Obzirom da se radi o osuđivanom licu, Zaštitnik građana tražio je od MUP-a da se izjasni i da li su imali saznanja o kretanju posle izlaska iz zatvora i da li su ispitali sve rizike od ponavljanja ovog dela i da li je postupala u skladu sa procenjenim rizicima.

Podsetimo, Danijel R. pokušao je da ubije svoju suprugu Ružicu A. u selu Malošište kod Niša. On je nesrećnu ženu više puta izbo nožem po leđima.

- Danijel je nedavno izašao iz zatvora, robijao je zbog nasilja u porodici - rekao je izvor ranije.

Autor: