AKTUELNO

M.I. (33) i I.G. (21) sinovi su koji su u razmaku od samo dvadeset dana na gotovo identičan način ubili svoje roditelje, mogli bi da izbegnu doživotnu robiju ukoliko se ispostavi da su u vreme izvršenja jezivih zločina bili neuračunljivi! Njih dvojica trenutno se nalaze na istom mestu - u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, a veštaci psihijatri će utvrditi da li su oni sposobni za suđenje ili ne.

Podsetimo, M.I. je osumnjičen da je 21. marta hicima iz puške presudio roditeljima A.I. (72) i G.I. (62) na porodičnom imanju u Kusatku kod Smederevske Palanke, a potom se svukao go i ponavljao da je "Bog i Isus Hrist". On zbog psihičkog stanja nije ispitan pred Višim tužilaštvom u Smederevu, ali mu je određen pritvor i odmah je sproveden u Specijalnu zatvorsku bolnicu. I.G. iz čačanskog naselja Atenica, prošlog petka je zaklao oca M.G. (58), majku S.G. (50) i dedu S.G. (87). Posle zločina ponašao se maltene isto kao i M.I., odnosno nije izneo odbranu i odmah je upućen u zatvorsku bolnicu.

Foto: Facebook.com/Miloš I.

- Oba mladića osumnjičena za ubistvo roditelja biće veštačena i utvrdiće se da li su u trenutku izvršenja zločina bili uračunljivi. Ako se dokaže da su bili neuračunljivi, njima bi umesto doživotne robije, koja je maksimalna propisana kazna za teško ubistvo, mogla biti dosuđena mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi - kaže izvor Kurira.

Foto: Facebook.com/Privatna arhiva I.G.

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da se posle svakog ubistva psihijatrijski veštači osumnjičeni, kako bi se utvrdila njihova uračunljivost i sposobnost da shvati dela koja je učinio.

- Osoba može biti uračunljiva, smanjeno uračunljiva i bitno smanjeno uračunljiva, što naravno ima efekta na izricanje krivične sankcije. Kada su u pitanju ljudi skloni opijatima, njihova uračunljivost je već kompromitovana, ali komisije stručnjaka su tu da daju procenu - kaže Milosavljević i nastavlja:

Foto: TV Pink Printscreen

- Iako su izvršili dela za koja je propisana maksimalna zatvorska kazna, oni mogu biti osuđeni na meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, ako se pokaže da su bili neuračunljivi. U teoriji, postoji mogućnost da osoba koja je umesto zatvorske kazne dobila meru lečenja kroz određeni vremenski period, kada se utvrdi da je zdrava, izađe na slobodu, ali u praksi se to ne dešava tako često, naročito kada se radi o izvršiocima dva ili tri ubistva - zaključuje Milosavljević.

M.I., kao i I.G., imao je problema sa narkoticima, a istraga je pokazala da je zločin izvršio pod dejstvom opijata.

- Njemu je tokom prve noći u pritvorskoj jedinici više puta pozlilo, pa je vođen i kod lekara, a sutradan je prevezen u bolnicu - kaže izvor Kurira.