AKTUELNO

Nesreća koja se juče dogodila na Pančevačkom mostu, a u kojoj je poginuo bračni par Jevtić, potpuno je paralisala ovu saobraćajnicu.

Retko se dešava da Pančevački most ostane potpuno blokiran - da je obustava saobraćaja u oba smera i na drumu i na šinama, pa čak i na trotoarima (ljudi su juče preko koloseka prelazili na drugu stranu reke).

Ali, udesi, naročito lančani, na ovom mostu su veoma česti. Povrede su obično lakše, ali kolaps u saobraćaju, makar u jednom smeru, u slučaju bilo kakve nezgode je zagarantovan, a stvari se komplikuju kada dođe do probijanja zaštitne ograde ili izltanja na prugu.

Foto: Pink.rs

Najteža nesreća i protekle četiri godine dogodila se 3. oktobra 2018. godine, kada je jedan automobil sleteo s puta na samom prilazu mostu i to sa nadvožnjaka visokog oko 15 metara. Poginuli su tada Vesna R. (47) i njen otac Mirko R. (70).

U međuvremenu zabeleženo je još jedno izletanje automobila sa nadvožnjaka. Tada nije bilo poginulih. Sve do jučerašnjeg dana nije zabeležena nijedna žrtva na mostu, ali je zato bilo mnogo "čukanja", kolapsa, lančanih udesa, povređene dece, izletanja na šine i probijanja ograde.

Na mnogo mesta na mogustu mogu se videti tragovi udesa, pa čak i ostaci stakla, retrovizora, limarije...

Prvog marta ove godine dogodio se sudar "smarta" sa kamionom, a iako je prednji deo putničkog automobila bio uništen, žena koja ga je vozila imala je sreće da prođe sa lakšim povredama.

Međutim, u januaru je na ovom mostu u nesreći teško povređen jedan mladić star 22 godine.

Sletanje na šine dogodilo se u decembru - u ovom slučaju nije bilo povređenih, ali budući da vozovi često prolaze ovom deonicom, prava je sreća da nije došlo do većeg incidenta.

Oktobra prošle godine su se u jednom danu na mostu dogodila dva lančana sudara. Najpre je povređeno dvoje dece (8 i 10 godina) u smeru ka Borči, a u nezgodi je učestvovalo najmanje sedam automobila. U drugom lančanom sudaru nije bilo povređenih, a učestvovalo je 5 vozila. Taj "crni" dan bio je 11. oktobar 2021.

Opasan lančani sudar dogodio se i nešto više od mesec dana ranije, kada je učestvovalo osam vozila, a u nezgodi je bila povređena jedna beba, kao i tri odrasle osobe.

Foto: Pink.rs/M. Kotaraš

I avgusta 2020. godine dogodio se lančani sudar u kome je bilo povređeno dete od šest godina.

Dva meseca ranije takođe je bio dan u kome su se dogodila dva lančana sudara i to gotovo u isto vreme. Naletanje šest vozila dogodilo se u smeru ka Pančevu, dok se sudar tri vozila dogodio na ovom mostu u smeru ka gradu. Jedna osoba je bila povređena.

Godine 2019. bilo je takođe mnogo nesreća - u jednom lančanom udesu povređeno je čak četiri osobe, a jedan vozač je 8. novembra ostao zaglavljen sa vozilom u ogradi, gde je uleteo nakon što je izgubio kontrolu za volanom i ostao povređen.

Iste godine jedan starac doživeo je nezgodu u kojoj se njegovo vozilo prevrnulo.

Godinu dana ranije u udesu tri vozila povređene su dve osobe, a automobil je, takođe, završio na šinama.